20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ουκρανία: Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για εισβολή της Ρωσίας το επόμενο 48ωρο

Ημερομηνία:

Για εισβολή της Ρωσίας το επόμενο 48ωρο προειδοποίησε την Ουκρανία η κυβέρνηση Μπάιντεν όπως αναφέρει το Newsweek.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας εισβολή στη γειτονική χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών με βάση τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ», δήλωσε στο Newsweek Αμερικανός αξιωματούχος.

«Επιπλέον», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, «οι αναφορές από παρατηρητές αεροσκαφών δείχνουν ότι η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο νωρίτερα σήμερα, πετώντας πιθανά αναγνωριστικά αεροσκάφη για λίγο πάνω από την Ουκρανία».

Πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης στο Newsweek ότι έλαβε μια τέτοια προειδοποίηση, αλλά σημείωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Κίεβο κλήθηκε να προετοιμαστεί για επικείμενη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή.

«Είναι σίγουρα πιθανό», είπε η πηγή. «Ο Πούτιν δεν μπορεί να κρατήσει τόσα πολλά στρατεύματα στο πεδίο για πολύ ακόμη».

Η αξιολόγηση του Πενταγώνου περιλαμβάνει ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πυραύλους κρουζ και χερσαία εισβολή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από δεύτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της στρατιωτικής επιχείρησης που ανέμενε το Πεντάγωνο από τη Ρωσία.

Ο αξιωματούχος είπε στο Newsweek ότι η εισβολή θα περιλαμβάνει όχι μόνο μια ώθηση από την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, που ελέγχεται από τους αντάρτες της Μόσχας, όπου εστάλησαν τη Δευτέρα πρόσθετες ρωσικές μονάδες που αποκαλούνται “ειρηνευτικές δυνάμεις” από τη Μόσχα, αλλά και μια σημαντική ώθηση προς την πρωτεύουσα Κίεβο, από τα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν πρόσφατα κοινές ασκήσεις με τον σύμμαχό τους.

Ο δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει με μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, ακολουθούμενη από μια χερσαία εισβολή που πιθανότατα θα συμβεί τη νύχτα. Και οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν, ωστόσο, ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα μπορούσαν να αλλάξουν με βάση τις καθημερινές εξελίξεις.

Μια άλλη πηγή που συμμετείχε σε κλήση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη επιβεβαίωσε στο Newsweek ότι ο Λευκός Οίκος ήταν «απίστευτα απαισιόδοξος» με το σενάριο ότι η ρωσική εισβολή θα περιοριστεί στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και ότι πιθανώς μια εισβολή θα συμβεί σε 24-48 ώρες.

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό καθ’ οδόν προς το Ντονέτσκ

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

"google ad"

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να φύγουν άμεσα. Παράλληλα η Μόσχα άρχισε την εκκένωση της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών και της Δύσης για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για έναν “κίνδυνο”

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου, το οποίο κάλεσε, από την πλευρά του, τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της» και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.

«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παίρνοντας τον λόγο μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. «Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ προβλέψει και δεν προβλέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», τόνισε.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι στρατιωτικές ενισχύσεις της.

«Η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε», προειδοποίησε ο Κουλέμπα, ζητώντας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Πρέπει η Ρωσία να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας», να «αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Θέλουμε την ειρήνη!», είπε στο τέλος της ομιλίας του, που καταχειροκροτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια ετήσια συνεδρίαση σχετικά με τα «ουκρανικά εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί», η οποία οργανώνεται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για το ενδεχόμενο 5 εκατομμυρίων προσφύγων προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η σύρραξη που θα πυροδοτούσε η Ρωσία με την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφραστεί από «μια νέα προσφυγική κρίση», με «έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους», προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας», επισήμανε.

«Καθώς η Ουκρανία είναι μία από τους μεγαλύτερους παρόχους σιταριού παγκοσμίως, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια έκρηξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων και να οδηγήσουν σε μια πείνα ακόμη πιο απεγνωσμένη σε περιοχές, όπως η Λιβύη, η Υεμένη και ο Λίβανος», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Δύο μέρες έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να κάνει πίσω.

«Βρισκόμαστε στο 2022» και «δεν θα επιστρέψουμε σε μια εποχή αυτοκρατοριών και αποικιών ή στην ΕΣΣΔ», είπε η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Στον αντίποδα, ο Ρώσος ομόλογός της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014», που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, κατήγγειλε, αναφέροντας σε μια πρώτη στον ΟΗΕ τον όρο «γενοκτονία», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ