15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ουκρανία: Όπως με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, η Ρωσία ποντάρει στο όπλο του χειμώνα για τη νίκη

Ημερομηνία:

Οι σκληροί χειμώνες βοήθησαν τη Μόσχα να νικήσει πρώτα τον Ναπολέοντα και μετά τον Χίτλερ. Τώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχηματίζει ότι η έλλειψη ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών λόγω του κρύου θα αναγκάσουν την Ευρώπη να πιέσει την Ουκρανία για εκεχειρία –με τους όρους της Ρωσίας.

Δύο πηγές που γνωρίζουν πώς σκέφτεται το Κρεμλίνο δηλώνουν στο Reuters ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που βλέπει η Μόσχα για τη λήξη του πολέμου, δεδομένου ότι το Κίεβο δηλώνει πως δεν διαπραγματεύεται μέχρι την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το σύνολο της επικράτειάς της.

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε πηγή που διατηρεί στενή επαφή με τις ρωσικές αρχές, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα.

«Για τους Ευρωπαίους θα είναι δύσκολος χειμώνας. Μπορεί να δούμε διαδηλώσεις, ταραχές. Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να ξανασκεφτούν το εάν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να αποφασίσουν ότι ήρθε ώρα για συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η Μόσχα ήδη βλέπει σημεία εξασθένισης της ευρωπαϊκής ομοψυχίας και θεωρεί πως η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί όταν αρχίσουν τα κρύα.

«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν [ο πόλεμος] κρατήσει μέχρι το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Οπότε υπάρχει ελπίδα ότι [οι Ουκρανοί] θα ζητήσουν ειρήνη» είπε.

Για τις δηλώσεις δεν υπήρξε σχόλιο του Κρεμλίνου, το οποίο αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να υπαναχωρήσουν, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανώνυμα ότι δεν βλέπουν εξασθένιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Η ΕΕ σας στηρίζει σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Θα είμαστε δίπλα σας για όσο χρειαστεί» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στο Twitter για τον εορτασμό της επετείου ανεξαρτησίας της Ουκρανίας την Τετάρτη.

Το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί με τους εισβολείς ελπίζοντας ότι η ξένη βοήθεια και οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων προσφέρουν περιθώριο νίκης.

«Προκειμένου να καταστούν εφικτές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» δήλωσε στο Reuters ο Μικαΐλο Πόντολιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Είναι απαραίτητο να υποστοεί σημαντικές τακτικές ήττες ο ρωσικός στρατός» συνέχισε.

Παιχνίδι θέλησης και υπομονής

"google ad"

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας και να περιορίσουν την κατανάλωση τον προσεχή χειμώνα, λίγοι είναι όμως οι αναλυτές που πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο των αναγκών της.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι περιορίζει εσκεμμένα τη ροή φυσικού αερίου και αποδίδει τη μείωση σε τεχνικά προβλήματα, τις Δυτικές κυρώσεις και την άρνηση ορισμένων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια. Στο μεταξύ, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζουν να προσφέρουν έσοδα για τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

«Το Κρεμλίνο σίγουρα ποντάρει στην πιθανότητα ότι θα πάψουμε να ενδιαφερόμαστε λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, ενώ η Βρετανία αναζητά νέο πρωθυπουργό, η Γερμανία ανησυχεί για το αέριο μέχρι θανάτου και ο Ρήνος έχε βάθος 15 εκατοστά» σχολίασε ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπεν Χότζις, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Ο πόλεμος είναι δοκιμασία εφοδιασμού και δοκιμασία θέλησης. Η δοκιμασία θα είναι: έχουμε εμείς στη Δύση ισχυρότερη θέληση από ό,τι το Κρεμλίνο; Πιστεύω πως αυτή θα είναι η πρόκληση.

Η πρώτη πηγή του Reuters δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει πάση θυσία να κερδίσει εδάφη, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, αλλά και να εξασφαλίσει δέσμευση του Κιέβου για στρατιωτική ουδετερότητα.

Ισορροπίες στο μέτωπο

Οι Δυτικές χώρες αρνούνται να αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις στη ζώνη του πολέμου και διστάζουν να στείλουν βαριά όπλα ώστε να μην εμπλακούν οι ίδιες σε πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ο Πούτιν πιθανότατα θα επιμείνει στον αρχικό του στόχο για κατάληψη του Κιέβου, στόχο που είναι πάντως απίθανο να πετύχει.

Στο μεταξύ οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν βλέπουν ρωσική πρόθεση για αποκλιμάκωση, κάτι που σημαίνει ότι το τέλος του πολέμου δεν δείχνει να πλησιάζει.

Με τις Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να κάνουν λόγο για βαριές απώλειες και έλλειψη προσωπικού, οι ρωσικές δυνάμεις δεν πέτυχαν σημαντική πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία αυτό τον μήνα.

Η κατεύθυνση του πολέμου μπορεί τελικά να κριθεί από τις επιδόσεις της Ουκρανίας στο μέτωπο από τώρα μέχρι τον χειμώνα, εκτίμησε ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης RUSI.

«Όλοι οι οικονομικοί δείκτες γίνονται πορτοκαλί. Θα είναι πιο δύσκολο να πειστεί ο κόσμος που τρέμει από το κρύο στα διαμερίσματα [να υπομένει τις δυσκολίες] αν η Ουκρανία δεν δείχνει να νικά» είπε ο αναλυτής.

Πρόσθεσε δε ότι οι πιέσεις για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μπορεί να ενταθούν και να διχάσουν τόσο την Ευρώπη όσο και το ΝΑΤΟ.

Υπάρχει, τέλος, και το ενδεχόμενο να αποφασίσει τελικά ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί κίνηση-ματ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ