20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ουκρανικής καταγωγής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καναδά μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Η Καναδή υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chrystia Freeland είναι μία από τις πιθανές υποψήφιες που πρόκειται να αντικαταστήσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του το επόμενο έτος, σύμφωνα με άρθρο του CBC που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η Φρίλαντ, η οποία είναι ουκρανικής καταγωγής, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις για το θέμα. Ωστόσο, το CBC επικαλέστηκε «τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πηγές» οι οποίες ανέφεραν ότι το όνομα του αξιωματούχου είχε διαδοθεί για αρκετούς μήνες στους διεθνείς κύκλους άμυνας και ασφάλειας που εποφθαλμιούσαν να αντικαταστήσουν τον Στόλτενμπεργκ.

Η θητεία του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014, επρόκειτο να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά παρατάθηκε στα τέλη του 2023 εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι έρευνες για τον αντικαταστάτη του συνεχίζονται από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με ανώτερη πηγή εντός του ΝΑΤΟ. Η Φρίλαντ φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των γυναικών που θα μπορούσαν να παραδοθούν τα βασιλεία στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν πολλές πολύ καταρτισμένες γυναίκες εκεί έξω που θα ήταν πολύ καλές υποψήφιες», είπε ένας κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο CBC τον περασμένο μήνα υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια δυναμική για μια γυναίκα να είναι η επόμενη [γενικός γραμματέας]».

Σύμφωνα με άρθρο του Politico που δημοσιεύτηκε πέρυσι, οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης τρεις πρώην προέδρους κρατών του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Kolinda Grabar-Kitarovic της Κροατίας, την Dalia Grybauskaitė της Λιθουανίας και την Kersti Kaljulaid της Εσθονίας. Πηγές από τις Βρυξέλλες είπαν στο CBC ότι το όνομα της Freeland εμφανίστηκε στη λίστα των υποψηφίων το περασμένο φθινόπωρο.

Η Freeland λέγεται ότι γνωρίζει την πολιτική και την ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και «την εσωτερική λειτουργία του Κρεμλίνου» και φέρεται να μιλάει αγγλικά, ουκρανικά, ρωσικά, πολωνικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να την κάνουν ιδανική υποψήφια εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...