21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εκτός δημόσιας συζήτησης το deal με τον Μπουρλά για τα εμβόλια – «Επαίσχυντη απόφαση»

Ημερομηνία:

Έκλεισαν την πόρτα στη δημόσια συζήτηση για τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συμφωνία με τη Pfizer, που αφορούσε στην αγορά εμβολίων για τον κορωνοϊό, τα κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το θέμα θα συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, όπως σημειώνει το Politico.

Τον περασμένο μήνα βουλευτές ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου πρότειναν να προσκληθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που υπέγραψε η ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων, στην κορύφωση της πανδημίας. Ένα συμβόλαιο που υπεγράφη μετά την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ωστόσο σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που έγινε χθες, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και η πρόεδρος του Σώματος, αρνήθηκαν το αίτημα για δημόσια συζήτηση και αποφάσισαν να ζητήσουν από την φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Συμφωνήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων να μπορέσει να εγείρει τις ανησυχίες (της επιτροπής COVID-19 του Ευρωκοινοβουλίου) στην επόμενη τακτική συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, που γνωρίζει το εμπιστευτικό περιεχόμενο της συζήτησης.

Δηλαδή η όποια συζήτηση γίνει στο μέλλον, θα περιοριστεί στο επίπεδο των κορυφαίων στελεχών των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που εγείρει θέμα διαφάνειας.

Ο Ζίγκφριντ Μουρεσάν, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αρνήθηκε ότι η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα προστατεύει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν«Η ευρεία συναίνεση είναι ότι βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της και αυτό πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο που έχουμε εργαστεί ως τώρα», δήλωσε στο Politico ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή COVID-19 του Ευρωκοινοβουλίου, υπό την βελγίδα Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, η οποία ασκούσε πιέσεις στην πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα για να προσκληθεί σε δημόσια συζήτηση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο και η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει η Κάθλιν βαν Μπρεμπτ συνηγόρησε στο να γίνει η συζήτηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πίσω από κλειστές πόρτες, στο επίπεδο της Διάσκεψης των Προέδρων. Την ίδια στάση κράτησε και η πολιτική ομάδα «Renew Europe», η τρίτη σε δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δύο ομάδες, η δεξιά «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» και η ακροδεξιά «Ταυτότητα και Δημοκρατία», ζήτησαν να κληθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον της Ολομέλειας, ή ενώπιον του πάνελ της επιτροπής covid.

Μετά τη συνάντηση εξάλλου, εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς δήλωσε: «Είναι καλό που (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) θα έλθει να μιλήσει για το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά νομίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να γίνει δημόσια συζήτηση και όχι μόνο στο επίπεδο της Διάσκεψης των Προέδρων».

Τα μέλη της επιτροπής covid 19 δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Ο Ολλανδός Ρόμπερτ Ρόος μίλησε για «επαίσχυντη απόφαση».

"google ad"

«Η φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύθηκε μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων με τα λεφτά του ευρωπαίου φορολογούμενου. Όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι κι εμείς στην επιτροπή θα έπρεπε να την καταστήσουμε υπόλογη. Μια μυστική συνάντηση πίσω από κλειστές πόρτες, με παρόντες μόνο τους προέδρους των πολιτικών ομάδων δεν είναι λογοδοσία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ρόος.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής COVID-19, Μισέλ Ριβασί, της ομάδας των Πράσινων, δήλωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν «να κρατήσουν εντός της οικογένειας» το θέμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ