23.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

“Ο αγώνας μας είναι πατριωτικός”: Οι αγρότες στους δρόμους των Χανίων αποφασισμένοι να αγωνιστούν | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στα Χανιά, στην Πλατεία Αγοράς, σε μια ακόμα διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που επιβάλλονται που όπως πιστεύουν οι εκπρόσωποί τους, θα ωθήσουν πολλές χιλιάδες να παρατήσουν τα χωράφια τους.

Κοντά τους και φοιτητές, που με αντιπροσωπεία τους και με πανό δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους και εξέφρασαν συγχρόνως και τα δικά τους αιτήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι να αγωνιστούν.

Τα αιτήματα έχουν γνωστοποιηθεί πολλές φορές.

DSCF2849

Διαμαρτύρονται για:

– Τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
– Την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
– Την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
– Τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
– Τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
– Την μη καταβολή των επιδοτήσεων

 

DSCF2850

Και ζητούν:

  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

DSCF2859

  • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

DSCF2861

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Εγκλωβισμένοι νέοι αγρότες

DSCF2851
Δημήτρης Κωστάκης

Τα προβλήματα πολλά. Και πέραν των γενικών που αφορούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπάρχουν και άλλα που κτυπούν συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Δημήτρης Κωστάκης είναι μια τέτοια περίπτωση. Νέος αγρότης, ξεκίνησε πέρυσι μια προσπάθεια, όμως ενώ έκανε μια σημαντική επένδυση σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα δεκαετές συμβόλαιο για το οποίο του οφείλονται σημαντικά ποσά, τη στιγμή μάλιστα που έχει ήδη προχωρήσει στην επένδυση:

“Με βάλανε πέρυσι και υπέγραψα από το Υπουργείο κάποιες συμβάσεις μεσω του γεωπόνου που είχα και με έχουν καταδικάσει για δέκα χρόνια. Γιατί είναι για δέκα χρόνια το συμβόλαιο που υπέγραψα και ούτε τα χρήματα τα υπόλοιπα έχουν σκοπό να βάλουνε, ούτε δικαιώματα που λέγανε θα βάλουνε”.

DSCF2872

 

“Μας τάξανε χίλια δυο πράγματα.”, λέει ο κ. Κωστάκης, όμως όπως τονίζει, “άλλα λέγανε, άλλα γίνανε στην πορεία”.

“Είμαστε νέοι αγρότες, θέλουμε να ασχοληθούμε, μα δε γίνεται τίποτα. Μας λέγανε για δικαιώματα, για επιδοτήσεις, και σήμερα πράμα. Από τα χρήματα που μας είπανε, 20.000 ευρώ μας λέγανε, βάλανε το ένα τρίτο. Μα εγώ έχω κάμει τα έξοδα. Πώς εγώ θα αντεπεξέλθω; Με έχουν αφήσει στο χείλος του γκρεμού. Τώρα πάμε για κλείσιμο της επιχείρησης, θα μείνομε στο δρόμο. Και σαν εμένα είναι πολλοί”.

Μ. Σταυριανουδάκης: 7 ευρώ για να ταϊσω 200 ζώα

DSCF2852
O πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης

O πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης έδειξε το βιβλιάριό του. Τα λεφτά που πήρε από το ΟΠΕΚΕΠΕ για να αγοράσει τριφύλλι για τα ζώα του τον χειμώνα είναι μόλις 7 ευρώ και 57 λεπτά:

“200 πρόβατα συντηρώ και πρέπει να τα ταϊσω με 7 ευρώ. Αυτή είναι η πληρωμή μας. Μας κοροϊδεύουνε στο κανονικό. Κανονίζουν του καθενιού μας, και του στέλνουν έτσι το λογαριασμό και χρωστούμε στην ουσία”.

DSCF2866

O κ. Σταυριανουδάκης είπε και από τα Χανιά θα ξεκινήσουμε αγρότες και κτηνοτρόφοι για το συλλαλητήριο της Αθήνας, “όντε θα γίνει το συλλαλητήριο θα πάμε. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση. Μα καλιά είναι να γίνει κι ένα οργανωμένο συλλαλητήριο στα Χανιά”.

Eίπε ότι στα χωριά το 70% των κατοίκων δεν έχουν πετρέλαιο ούτε να κατέβουν στα Χανιά.

Δ. Μπομπολάκης: Βάζουν φόρο στην παιδεία για να μη μπορεί του φτωχού το κοπέλι να σπουδάσει

DSCF2853-001
Δημήτρης Μπομπολάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Ο Δημήτρης Μπομπολάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων θεωρεί ότι δεν ανεβαίνει ο φόρος στο βοδινό κρέας γιατί από πίσω είναι Ολλανδικά συμφέροντα:

“Η χαριστική βολή στον αγρότη είναι αυτή η συμφωνία που λένε ότι ζοριστήκανε να την πετύχουνε ο Τσίπρας με την παρέα του. Μα δεν ανεβάζει το βοδινό κρέας από 13% στο 23% που είναι εμάς και μας διαλύει τελείως. Γιατί με την ανέχεια που έχει ο κόσμος, πώς θα αγοράσει δικό μας κρέας; Γιατί εμάς είναι ήδη 23%.

Δεν το ανεβάζει γιατί το 80% με 90% είναι εισαγόμενα, Ολλανδικά. Και προτίμησε να τον βάλει τον φόρο στην παιδεία να μη μπορεί του φτωχού το κοπέλι να σπουδάσει στο φροντιστήριο, να κάμει βούγια με δύο πόδια. Τούτονα θέλει να κάμει; Να του παίξουμε παλαμάκια για το κατόρθωμά του.”

Σ. Τσουρουνάκης: Ο αγώνας για την περιουσία και τα σπίτια μας, είναι αγώνας πατριωτικός

DSCF2854
Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων πιστεύει ότι αν περάσουν τα μέτρα χιλιάδες θα αναγκαστούν να φύγουν από τη γη τους. Θα πάνε στα άστικα κέντρα και θα είναι εκεί άνεργοι:

“Σήμερα είναι πολλά τα προβλήματα των αγροτών. Έχουμε κάμει μια σειρά από κινητοποιήσεις και στους δρόμους και στην Εφορία. Σήμερα είμαστε εδώ. Ο στόχος μας η κλιμάκωση, γιατί πιστεύουμε ότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών. Όπως την περασμένη δεκαετία χιλιάδες αγρότες εγκατέλειψαν τα χωράφια τους με αποτέλεσμα σήμερα να είναι άνεργοι στα αστικά κέντρα μια νέα φουρνιά άνεργων ετοιμάζεται τώρα”.

DSCF2864

O Σοφοκλής Τσουρουνάκης πιστεύει ότι ο αγώνας αυτός είναι πατριωτικός, γιατί, όπως είπε, “όποιος υπερασπίζεται το σπίτι του και την περιουσία του είναι ο καλύτερος πατριώτης”.

Και συνέχισε:

“Τα μέτρα που η κυβέρνηση προωθεί, όταν οι αγρότες φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου 100%, θα οδηγηθούν στην καταστροφή γιατί δεν έχει το εισόδημα για να φορολογηθεί”.

DSCF2858

Ο κ. Τσουρουνάκης θεωρεί ότι οι κάτοικοι των χωριών σύντομα θα συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και αντιδράσουν:

“Στα χωριά υπάρχει αγανάκτηση αλλά υπάρχει και προσμονή ότι κάτι μπορεί να γίνει. Αυτό το παραμύθι “πρώτη φορά Αριστερά” περπατάει ακόμα. Πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσει ο κόσμος τη μεγάλη παγίδα που του έχουν στήσει και θα αντιδράσει.”

Μηχανοκίνητη πορεία προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων

Στην Πλατεία Αγορά πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων και μετά αποφασίστηκε μηχανοκίνητη πορεία προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Από εκεί, το ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή...

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα...