Την 26χρονη Ανδριάνα Σαμοΐλη, την πρώτη -εδώ και 40 χρόνια- τυφλή απόφοιτο του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συγχαίρει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.
Ο κ. Διγαλάκης, σε γραπτή του δήλωση, συγχαίρει, επίσης, τους γονείς και τους καθηγητές της για τη στήριξή τους στην Ανδριάνα, καθώς και τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, που έχει συγκροτήσει μονάδα προσβασιμότητας και έχει θεσμοθετήσει τον σύμβουλο καθηγητή για τους φοιτητές ΑμεΑ σε κάθε τμήμα.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν συμπεριληφθεί, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, σημαντικές παρεμβάσεις για την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αναλυτικά, στη γραπτή του δήλωση ο κ. Διγαλάκης αναφέρει τα εξής:
«Ό,τι και να πει κανείς δεν αρκεί για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τη θέληση της 26χρονης Ανδριάνας Σαμοΐλη, της πρώτης -εδώ και 40 χρόνια- τυφλής αποφοίτου του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πείσμα, επιμονή και υπομονή, αλλά και με τη στήριξη των καθηγητών και του πανεπιστημίου, κατάφερε να ξεπεράσει τα διαρκή εμπόδια και να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι δεν υπήρχε κανένα βιβλίο μαθηματικών σε μορφή Μπράιγ, που να μπορούσε να διαβάσει, ενώ τα σύγχρονα συστήματα που μετατρέπουν τις λέξεις σε γλώσσα Μπράιγ δεν μπορούν να το κάνουν για τα μαθηματικά σύμβολα.
Συγχαρητήρια στην Ανδριάνα και στους γονείς της για τη διαρκή τους στήριξη! Της εύχομαι κάθε επιτυχία στις μεταπτυχιακές της σπουδές και να καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.
Συγχαρητήρια στους καθηγητές της στο ΕΚΠΑ και στους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συνέβαλαν ώστε να μπορούν να στοιχειοθετούνται τα βιβλία των διδασκόντων σε μορφή Μπράιγ με μαθηματικά.
Συγχαρητήρια στο ΕΚΠΑ και στη Διοίκησή του, που έχει συγκροτήσει μονάδα προσβασιμότητας και έχει θεσμοθετήσει τον σύμβουλο καθηγητή για τους φοιτητές ΑμεΑ σε κάθε τμήμα.
Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2020, έχουμε συμπεριλάβει, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπονται:
- Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ισότιμη παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους φοιτητές.
- Κοινές προδιαγραφές για την εξασφάλιση συνθηκών προσβασιμότητας και δράσεων στήριξης των ΑμεΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Εισαγωγή συμπεριληπτικής / ενταξιακής διάστασης στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
- Συγκρότηση επιτροπής «Προσβασιμότητας και Στήριξης ΑμεΑ» σε κάθε ΑΕΙ.
- Ενσωμάτωση ενταξιακής διάστασης στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.
- Ετήσια αξιολόγηση κάθε ΑΕΙ σχετικά με την προσβασιμότητα.
- Δημιουργία σώματος εθελοντών σε κάθε ΑΕΙ για τη στήριξη των φοιτητών και των εργαζομένων ΑμεΑ.
- Σύνδεση των φοιτητών ΑμεΑ με την αγορά εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ισότιμη ένταξή τους σε αυτή».