Ο Γλέζος «στρίμωξε» τον επίτροπο Πολιτισμού: Να επιστραφούν οι κλεμμένες αρχαιότητες στην Ελλάδα [βίντεο]

Σε εμφανώς δύσκολη θέση έφεραν τον επόμενο επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας Τιμπόρ Νάβρασιτς, οι ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου, που επανέφερε το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των ακροάσεων των υποψήφιων Επιτρόπων, ο Μανώλης Γλέζος, ζήτησε να μάθει ποια θα είναι η προσωπική του δέσμευση και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον επαναπατρισμό των έργων του πολιτισμού στους τόπους όπου δημιουργήθηκαν.


Όπως συγκεκριμένα:

«Μελέτησα προσεχτικά τις απαντήσεις που δώσατε στην Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Συγκινήθηκα, ως γιος δασκάλας, διαπιστώνοντας ότι είστε εκπαιδευτικός, από οικογένεια εκπαιδευτικών. Απογοητεύθηκα, όμως, επειδή καλούμαστε να επικυρώσουμε το διορισμό σας, αντί να έχουμε τη δυνατότητα να σας εκλέξουμε ανάμεσα σε άλλους. Άλλο επικύρωση, άλλο εκλογή.
Πώς όμως είναι δυνατό να οικοδομηθεί ο “ευρωπαϊκός δήμος”, που οραματίζεστε, όταν:
 
– Η Γερμανία δεν επιστρέφει στην Ελλάδα τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξε το Γ΄ Ράιχ;
 
– Η Αγγλία αρνείται να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;
 
– Η Γαλλία ούτε καν συζητά να επιστρέψει την Αφροδίτη της Μήλου;
 
Αν, όπως λέτε, “ο πολιτισμός είναι το πιο δυνατό σημείο της Ευρώπης”, δεν μπορεί να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».
 
Οι απαντήσεις προκάλεσαν το ειρωνικό χαμόγελο του Μανώλη Γλέζου, καθώς ο υποψήφιος επίτροπος αναλώθηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια ενώ στην ουσία παραδέχτηκε την αδυναμία του ευρωπαϊκού πλαισίου για το συγκεκριμένο θέμα, παραπέμποντάς το στις διμερείς σχέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το ίδιο θέμα ερώτηση είχε καταθέσει και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση Γλέζου

[youtube id=”U0zod2cwZ2Q” width=”620″ height=”360″]