29.4 C
Chania
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2026

Ο Διγαλάκης του “διαλόγου”, ο Διγαλάκης των ΜΑΤ, και το δημόσιο συμφέρον που διασφαλίζεται μέσω της ιδιωτικοποίησης ιστορικών μνημείων

Ημερομηνία:

Δε χρειάστηκε παρά μόνο ένας μήνας ώστε η πίστη στο διάλογο να μετατραπεί στην αναγκαιότητα να επέμβει η αστυνομία.

Στις 6 Ιούνη ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωνε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

“Εγώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλέσω τα ΜΑΤ. Στόχος μας είναι με διάλογο και σωστή πληροφόρηση να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία των Χανίων και να βρεθεί λύση”

Ο διάλογος όμως δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε ο πρύτανης. Η άλλη πλευρά είχε και έχει πολλά και ισχυρά αντεπιχειρήματα. Και ο τρόπος δράσης της πρυτανείας έδειξε ασέβεια προς την τοπική κοινωνία, την ιστορία του τόπου, πέφτωντας από το ένα μεγάλο ατόπημα στο άλλο.

Έτσι ώστε, σήμερα, ούτε ένα μήνα μετά, ο ίδιος άνθρωπος που εξέφραζε την πίστη του ότι μέσω του διαλόγου και της σωστής πληροφόρησης η τοπική κοινωνία θα στηρίξει την απόφαση της πρυτανείας, βρίσκει πάτημα στο πόρισμα της Αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού που επισημαίνει την αναγκαιότητα εργασιών για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών και ετοιμάζεται να καλέσει τα ΜΑΤ. Για να δώσει στους “επενδυτές” ένα “καθαρό” κτίριο.

Όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος“, κ. Διγαλάκη;

Όμως, πέραν της πιθανότητας εισβολής των ΜΑΤ, υπάρχει και κάτι βαθύτερο που προέκυψε από τη σχετική συνέντευξη τύπου του πρύτανη (στην οποία ως εφημερίδα δεν καλεστήκαμε). Η πεποίθηση του κ. Διγαλάκη ότι το δημόσιο συμφέρον και η διάσωση των ιστορικών μνημείων διασφαλίζεται από τη μετατροπή τους σε boutique ξενοδοχεία, φανερώνοντας έτσι ότι ο λόγος της πρυτανείας δεν είναι ουδέτερος, αλλά έχει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση, νεοφιλελεύθερη.

Το θέμα τώρα πλέον είναι, αυτό πιστεύει και το Υπουργείο Πολιτισμού;

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστίες Δήμου Χανίων για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας

Ο Δήμος Χανίων ευχαρίστησε ΕΚΑΒ, IASIS και Κλινική Τσεπέτη για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας στο Ποδηλατοδρόμιο.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: «Ο ΒΟΑΚ πρέπει να ενώνει, όχι να αποκόπτει τα χωριά μας»

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ζητά άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των οικισμών στον ΒΟΑΚ. Επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών για τα προβλήματα σε Φρε, Νίπους, Κάινα και Αγίους Πάντες.

Σύλληψη δύο ημεδαπών στο Λασίθι για παραβάσεις προστασίας ανηλίκων και σωματική βλάβη

Σύλληψη 43χρονου κηδεμόνα και 46χρονου διοργανωτή στο Λασίθι για παραβάσεις προστασίας ανηλίκων. Ανήλικος περιήλθε σε μέθη σε κοινωνική εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο.

Γιορτή θαλάσσιας χελώνας στον Σταυρό: Δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στις 16 Αυγούστου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού διοργανώνει στις 16 Αυγούστου δράση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Παχιά Άμμο με αστροπαρατήρηση και δραστηριότητες.