Ο Δορυφορικός Σταθμός του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Γαύδο σε νέο βίντεο της ESA

1 Σχόλιο

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε πρόσφατα στον ιστότοπό της ένα νέο βίντεο-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χαρτογραφώντας τη Στάθμη της Θάλασσας από το Διάστημα» αφιερωμένο στο Δορυφορικό Σταθμό Γαύδου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Σταθμός εγκαινιάστηκε το Φθινόπωρο του 2021 και την συνεπίβλεψη και λειτουργία του έχουν αναλάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής που διευθύνει ο Kαθ. Στέλιος Μερτίκας και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Ο Δορυφορικός Σταθμός αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τη διαμόρφωση καινούργιων μεθόδων για τον έλεγχο της λειτουργίας, συμπεριφοράς και εξέλιξης των όργανων που φέρουν δορυφόροι αλτιμετρίας, και στην παραγωγή πιο αξιόπιστων και μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεων της στάθμης της θάλασσας και επιστημονικών αποτελεσμάτων.

"Sponsored links"

Ο μικροκυματικός αναμεταδότης GVD1 Transponder Cal/Val,που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και είναι εγκατεστημένος μόνο στα Λευκά Όρη της Κρήτης και το νησί της Γαύδου, θα ελέγχει τις δορυφορικές παρατηρήσεις από την ομάδα δορυφόρων αλτιμετρίας Copernicus και τα αποτελέσματά του θα αναλύει μια ομάδα 15 επιστημόνων με εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Eumesat στη Γερμανία, της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, της ΝΑSΑ, του Κέντρου Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), και συνεργάτες της ESA από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Το βίντεο-ντοκιμαντέρ προβάλλει τον Καθ. Στέλιο Μερτίκα και τον Dr. Graig Donlon (διευθυντικό στέλεχος όλων των αποστολών της ESA για την παρατήρηση της Γης, πλην ατμόσφαιρας) να τονίζουν τον σημαντικό ρόλο της αλτιμετρίας και δορυφορικών εικόνων στο πως μετράμε, προβλέπουμε και οραματιζόμαστε το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και την επιβίωσή μας στο προσεχές μέλλον. Απαθανατίζει επίσης την πρώτη μέτρηση που έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2021 στη Γαύδο με τους δορυφόρους Sentinel-6A και Jason-3.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ANTHONY FOSCOLOS

    ΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΔΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ESA

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live