17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο… «ισαποστακισμός» Ουάσιγκτον και Βρυξελλών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκθέτει το Μαξίμου

Ημερομηνία:

Του Βασίλη Σκουρή

Πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις, οι σύμμαχοι, ευρωπαίοι και αμερικανοί, λαμβάνουν ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα, αποκαλύπτοντας την ωμή πραγματικότητα, κόντρα στην προπαγάνδα και τον εφησυχασμό που καλλιεργεί το Μαξίμου!

-Μετά τα «χειροκροτήματα» στον πρωθυπουργό στο Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατά για δεύτερη φορά ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία! Μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη και τις παραινέσεις να προχωρήσουν οι δυο χώρες σε «συντονισμό και συζήτηση» για τις «διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναερίου χώρου», επανήλθε με δεύτερο χτύπημα, με αφορμή την επίθεση Ερντογάν στον έλληνα πρωθυπουργό! Αυτή τη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε πάλι λόγο γα «διαφορές» που πρέπει να επιλύονται «από κοινού» μέσα στα νατοϊκά πλαίσια.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, μαζί τους και Ελλάδα και Τουρκία, να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του, ενώ σχολιάζοντας το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ανέδειξε τη στρατηγική προσέγγιση της Ουάσιγκτον για την περιοχή μας. «Η Ελλάδα είναι αναντικατάστατος εταίρος και βασικός ΝΑΤΟικός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», είπε χαρακτηριστικά.

Ουδέν σχόλιο» ήταν η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ντάνα Σπιντάν! «Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», τόνισε. Το Μαξίμου ενοχλήθηκε σφόδρα, υπήρξε παρέμβαση από τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να έρθει δεύτερη δήλωση, μέσω της φόρμουλας της επικοινωνίας με την «Καθημερινή». Αφού αυτή τη φορά έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη («είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος»), η Ντάνα Σπινάντ δήλωσε πως «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε με τη διορθωτική της δήλωση.

Ο «ισαποστακισμός», που θα έλεγε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν κρύβεται τόσο από την Ουάσιγκτον, όσο και από τις Βρυξέλλες. Εκθέτει την κυβέρνηση και όποιες άλλες δυνάμεις καλλιεργούν τον εφησυχασμό στη χώρα, καθώς είναι αυτός που δίνει επιπλέον αέρα στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το αποδεικνύει και κλιμάκωση της προκλητικότητας, με την παράνομη NAVTEX του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, μέσω της οποίας δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άη Στράτη, Λήμνου, Λέσβου και Χίου, ώστε το υδρογραφικό «Γιουνούζ» να πραγματοποιήσει έρευνες στην «καρδιά» του Αιγαίου, περιλαμβάνοντας μάλιστα σε αυτή για σήμερα και για αύριο και τμήμα και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...