28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ο 91χρονος Τζωρτζ Σόρος κατηγορεί Μέρκελ και Σι και ζητά ολοκληρωτική νίκη επί του Πούτιν για να σωθεί ο πλανήτης και ο πολιτισμός μας

Ημερομηνία:

Σφοδρή επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ εξαπέλυσε ο επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, ενώ προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να γίνει η «αρχή του τρίτου παγκόσμιου πολέμου» που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού.

«Η ρωσική εισβολή απειλεί να γίνει η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει»

«Η ρωσική εισβολή απειλεί να γίνει η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει», είπε χαρακτηριστικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η εισβολή στην Ουκρανία δεν προέκυψε από το πουθενά. Ο κόσμος εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν αγώνα μεταξύ δύο συστημάτων διακυβέρνησης που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους: την ανοιχτή και την κλειστή κοινωνία», πρόσθεσε.

«Κίνα και Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία»

Ο 91χρονος πρώην ιδιοκτήτης hedge fund εξαπέλυσε τα πυρά του στον ρώσο πρόεδρο και τον κινέζο πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι τα αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται σε ανοδική πορεία και η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το ρεύμα είχε αρχίσει να στρέφεται εναντίον των ανοιχτών κοινωνιών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ το 2001. «Τα αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε ανοδική πορεία και οι ανοιχτές κοινωνίες είναι υπό πολιορκία. Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία», είπε σύμφωνα με την Guardian.

«Καρφιά» κατά της Μέρκελ

Ο Σόρος, ο οποίος έχει γίνει φιγούρα μίσους για τη σκληρή δεξιά στις ΗΠΑ, επέκρινε επίσης σφοδρά την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας για τη φιλία προς τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Σόρος, ο οποίος ηγήθηκε της κερδοσκοπικής οικονομικής επίθεσης που έδιωξε τη λίρα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών πριν από 30 χρόνια, είπε ότι η Ευρώπη είχε ανταποκριθεί καλά στην κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά η Ευρώπη φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απάντησε στην εισβολή στην Ουκρανία με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενότητα και σθένος πιο πολύ από ποτέ στην ιστορία της», ανέφερε.

«Αλλά η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παραμένει υπερβολική, κυρίως λόγω των μερκαντιλιστικών πολιτικών που ακολουθεί η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Είχε κάνει ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και έκανε την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας. Αυτό μετέτρεψε τη Γερμανία στην οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να πληρωθεί ένα βαρύ τίμημα. Η οικονομία της Γερμανίας πρέπει να αναπροσανατολιστεί. Και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο», πρόσθεσε.

«Ο Σι κρύβει ένα ένοχο μυστικό»

Ο Σόρος είπε ότι ο Πούτιν εξασφάλισε το «πράσινο φως» του Σι για την εισβολή στην Ουκρανία κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις αρχές Φεβρουαρίου. Όμως, επέμεινε ότι ο κινέζος ηγέτης δεν ήταν τόσο δυνατός όσο πίστευε.

«Ο Σι κρύβει ένα ένοχο μυστικό. Ποτέ δεν είπε στον κινεζικό λαό ότι είχαν εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο που σχεδιάστηκε για την αρχική παραλλαγή της Ουχάν και προσφέρει πολύ λίγη προστασία έναντι νέων παραλλαγών», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η δεύτερη θητεία του λήγει το φθινόπωρο του 2022 και θέλει να διοριστεί σε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία, κάνοντάς τον τελικά ισόβιο κυβερνήτη». «Τα lockdown της Κίνας για την καταπολέμηση του Covid-19 είχαν ωθήσει την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, αλλά ο Σι δεν μπόρεσε να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος», είπε αναφερόμενος στον κινέζο πρόεδρο.

"google ad"

«Ερχόμενη στην κορυφή της κρίσης των ακινήτων, η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Με τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμια ύφεση», τόνισε ο Σόρος.

«Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει μη αναστρέψιμη»

Σε αντίθεση με τις γενικές προσδοκίες, ο Σι μπορεί να μην πάρει την πολυπόθητη τρίτη θητεία του λόγω των λαθών που είχε κάνει, προέβλεψε ο Σόρος.

«Ενώ ο πόλεμος μαίνεται, ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, οι ειδικοί μας λένε ότι έχουμε ήδη μείνει πολύ πίσω και η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει μη αναστρέψιμη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος του πολιτισμού μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να τερματίσουμε νωρίς τον πόλεμο. Ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας είναι να νικήσουμε τον Πούτιν το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η ουσία», υπογράμμισε.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...