14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: δύο μικρές πόλεις δημιουργούνται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Της Κατερίνας Μυλωνά

Κάποτε, βλέπαμε νέους φοιτητές, απεγνωσμένους, μαζί με τις οικογένειές τους να κάθονται σε ένα παγκάκι εξουθενωμένοι… Αδυνατούσαν να βρουν σπίτι για να στεγάσουν τη φοιτητική τους ζωή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρόβλημα ήταν πιο οξύ στο Ρέθυμνο ενώ υπήρχε και στο Ηράκλειο, όπου το Ίδρυμα δε διαθέτει ούτε ένα δωμάτιο για τους άπορους φοιτητές του!

Τα επόμενα χρόνια, το Π.Κ. θα δει ένα όραμα δεκαετιών να υλοποιείται αφού θα είναι γεγονός οι φοιτητικές εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης περιγράφει στο Cretalive δεν πρόκειται για δύο «απλές» φοιτητικές εστίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες όσων ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αλλά για δύο μικρές πόλεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες νέων ανθρώπων.

Το έργο, περίπου 255 εκ ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΤΕπ.

Ο κ. Σπανουδάκης τονίζει πως «δεν είναι ένα ακόμα τεχνικό έργο, ισοδυναμεί με την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα του δώσει την ευκαιρία να αναπτύξει την εξωστρέφειά του και την κοινωνική του πολιτική».

«Το έργο είναι απαραίτητο ακόμα και για την επιβίωση και την πρόοδο του Ιδρύματος», σημειώνει ο αντιπρύτανης του Π.Κ.

Στο Ρέθυμνο θα κατασκευαστούν 1810 κατοικίες δυναμικότητας 2710 κλινών και στο Ηράκλειο 1026 κατοικίες δυναμικότητας 2136 κλινών.

Οι εστίες δεν προορίζονται μονάχα για φοιτητές αλλά και ερευνητές, επιστήμονες από το εξωτερικό που θα θέλει το Ίδρυμα να προσελκύσει.

«Δεν κατασκευάζουμε δύο πολυκατοικίες για να μένουν φοιτητές ή καθηγητές. Πρόκειται για δύο μικρές πόλεις, οικιστικούς ιστούς, όπου κανείς θα μπορεί να αναπτύξει εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες», περιγράφει ο κ. Σπανουδάκης.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...