11.8 C
Chania
Saturday, March 2, 2024

Ο Κασσελάκης, ο Πολάκης και το ηχηρό μήνυμα των 15

Ημερομηνία:

Ώς «απότομη προσγείωση» από την σφαίρα της – κατά κύριο λόγο – «μιντιακής» παρουσίας στην πολιτική πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθεί για τον Στέφανο Κασσελάκη η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου εκλέχθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά με σημαντικές σε μέγεθος και ποιότητα διαφοροποιήσεις, το προεδρείο της.

Η ομιλία Κασσελακη

Η πρώτη ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κτίριο της Βουλής, είχε τα λίγο-πολύ αναμενόμενα στοιχεία της αισιοδοξίας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, της επίθεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και της έμφασης στην σχέση του κόμματος με την κοινωνία. Δηλαδή τα βασικά «συνθήματα» που χαρακτηρίζουν έως τώρα τον λόγο του.

Από εκεί και πέρα όμως τόσο το ίδιο το περιεχόμενο της ομιλίας του, όπως και η διαδικασία για την ανάδειξη του προεδρείου της Κ.Ο που ακολούθησε, αναδεικνύουν σημαντικές αντιφάσεις. Οι οποίες «μεταφράζονται» σε αντίστοιχα πολιτικά ζητήματα.

Αντίφαση πρώτη: Παρά το ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη (που σύμφωνα με πολλούς του «έδωσε» την νίκη) ήταν η υπόσχεση για αντιστροφή της πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και άμεση ανάταξη της εκλογικής του επιρροής ο νέος πρόεδρος έδωσε μια διαφορετική προοπτική με την ομιλία του στην Κ.Ο. Ουσιαστικά μετέθεσε την προοπτική της εμφάνισης εκλογικής ανόδου …4 χρόνια αργότερα.

Αρχικά δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επερχόμενες ευρω-εκλογές αλλά κυρίως μιλώντας για ένα πολυετές σχέδιο το οποίο θα φέρει την νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για «σχέδιο που θα κριθεί στην κάλπη των επόμενων Εθνικών Εκλογών». Αυτό φαίνεται να συνδέεται με τις – μέχρι τώρα- ενδείξεις των δημοσκοπήσεων που δεν δείχνουν καμία αυξημένη απήχηση της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Αντίφαση δεύτερη: Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε εκτενείς αναφορές στον «κόσμο που αλλάζει» και στο ότι «οι κοινωνικοί και παραγωγικοί θεσμοί αναθεωρούνται σε παγκόσμια κλίμακα» δίνοντας γενικότερη αίσθηση ανανέωσης, το μήνυμα που έδωσε με την πρόταση που κατέθεσε για το νέο προεδρείου του κόμματος, δεν απεικόνισε μία τέτοια διάσταση.

Η επιλογή του Παύλου Πολάκη κυρίως αλλά και του Νίκου Παππά που αποτελούν δύο χαρακτηριστικά στελέχη των προηγούμενων διακυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.Επίσης στην ίδια πρόταση δεν περιλήφθηκε κανένα από τους νεότερους ηλικιακά βουλευτές.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι στο νέο προεδρείο του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει μόνον μία γυναίκα, η Θεοδώρα Τζάκρη. Παρότι στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του κόμματος λήφθηκε απόφαση για ποσόστωση 50% σε όλα τα όργανα του κόμματος.

Αντίφαση Τρίτη: Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε πολύ για την  ενότητα του κόμματος, το πολιτικό αποτέλεσμα στο οποίο οδηγήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο ήταν η «επισημοποίηση» του πολιτικού διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ψηφοφορία που έγινε αποτυπώθηκε μία ξεκάθαρη διαφοροποίηση 15 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας από τις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν το ακριβές αποτέλεσμα να είναι 28 υπέρ -16 λευκά μια και η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου φέρεται να άλλαξε την ψήφο της, με την οποία αρχικά είχε υποστηρίξει την πρόταση που κατατέθηκε.

Όλα αυτά στο μόνο «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ που η τάση που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη θεωρείται πως διαθέτει μία σχετικά συμπαγή πλειοψηφία. Η εικόνα αυτή προφανώς αποτελεί και ένα ισχυρότατο μήνυμα για την συνέχεια που έπεται, αναφορικά με τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ιδίως από την στιγμή που παραμένει σε εκκρεμότητα η διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος και αναμένονται οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας

"google ad"

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε ένα ξεχωριστό πολιτικό στοιχείο στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εισήλθε καταχειροκροτούμενος από το σύνολο των βουλευτών και στην συνέχεια παρακολούθησε σχετικά ανέκφραστος την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να σημειωθεί πως δεν μετείχε στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δείχνοντας έτσι πως συνεχίζει να κρατά την στάση ουδετερότητας και «μη ανάμιξης» που τήρησε στην προεκλογική περίοδο παρότι οι εσωκομματικές εκλογές ολοκληρώθηκαν.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης από δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα του τρόπου με τον οποίο έγινε η αντικατάσταση του Διευθυντή της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, Στέργιου Καλπάκη. Θυμίζουμε ότι τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν το γεγονός από τα ΜΜΕ, Με τον Στέφανο Κασσελάκη να παραδέχεται -απαντώντας-  πως έγιναν λάθος χειρισμοί και «διαρροές από τον 7ο όροφο».

Τέλος να σημειωθεί πως οι αρμόδιοι αν τομέα κοινοβουλευτικής εργασίας του κόμματος, οι λεγόμενοι «τομεάρχες», αναμένεται να επιλεγούν και να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαβρόφ για Λόιντ Όστιν και πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας: «Είπε αυτό που σκεφτόταν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις Τούρκου...

Γάζα: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή των αμάχων- Οι ευθύνες της Δύσης για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει το μακελειό στη...

Πάνω από 250 άτομα συμμετείχαν στην πεζοπορική διαδρομή του Δήμου Πλατανιά

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή...