14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Η Ρωσία κόβει το αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Ημερομηνία:

Στην ανακοίνωση ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως μέχρι η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, προχώρησε το Κρεμλίνο.

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε ότι την Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ότι οι κυρώσεις τους φταίνε για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Πεσκόφ ήταν η πιο έντονη απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα την επανέναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή (2/9) ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε σε δυσκολίες επισκευής τουρμπίνων γερμανικής κατασκευής στον Καναδά.

Η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να επιτρέψει την επισκευή των τουρμπίνων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο της τις ενεργειακές της εξαγωγές.

«Προφανώς, η ζωή χειροτερεύει στην Ευρώπη»

Ωστόσο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενες στη Gazprom νομικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

Αλλά οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα τους ότι η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα εξασθενίσει την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία. «Προφανώς, η ζωή χειροτερεύει για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή (4/9), αφού ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο», ανέφερε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ