19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Ο κύριος Λ. και η αξιολόγηση των δασκάλων” – Το κείμενο του προέδρου της ΕΛΜΕ Χανίων που έγινε viral

Ημερομηνία:

Μετά την προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, που συνάντησε επίσης δυναμική αντίδραση από τους εκπαιδευτικούς,, σε 24ωρη απεργία προχώρησαν δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί, συμμετέχοντας στην πανεκπαιδευτική απεργία που κήρυξε η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, διαμαρτυρόμενοι για το νομικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης τους.

Με αφορμή την κινητοποίηση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Κυριακάκης ανέρτησε ένα πολύ όμορφο, βιωματικό κείμενο σχετικά με την αξιολόγηση, μία ιστορία από τα παιδικά του χρόνια όπως ο δάσκαλός του, αν και δεξιός, αντέδρασε στον επιθεωρητή που βρισκόταν στην αίθουσα για να αξιολογήσει τον τρόπο που δίδασκε τους μαθητές.

Διαβάστε το κείμενο που έγινε viral:

Ο κύριος Λ. και η “αξιολόγηση των εκπαιδευτικών”

Ο κύριος Λ. ήταν καθηγητής μου στο Λύκειο. Αρχές δεκαετίας του ’80. Ένα μικροκαμωμένο «ανθρωπάκι», με ευγενικούς τρόπους και σιγανή φωνή. Αλλά με σπινθηροβόλο βλέμμα και σατανικό χιούμορ. Πειραχτήρι κανονικό. Το μάθημά του ήταν ανορθόδοξο. Κάποιους καθηγητές τους φοβόμασταν να μη μας φωνάξουν, να μη μας τιμωρήσουν. Τον κύριο Λ. να μη μας πιάσει στο στόμα του. Ετοιμόλογος, έβγαζε διαρκώς παρατσούκλια κι έκανε ατελείωτες πλάκες. Κι εμείς βέβαια τον πειράζαμε αλλά τα σήκωνε τα πειράγματα. Εκτιμούσε το χιούμορ των μαθητών κι απεχθάνονταν τις βωμολοχίες. Δεν τον είχα ακούσει ποτέ να βρίζει αν και ήμασταν πολύ ζωηροί. Ήταν καλλιεργημένος άνθρωπος με ιδιαίτερα καλή γνώση της τοπικής ιστορίας. Ήταν ο αγαπημένος μου καθηγητής. Μόνο ένα πρόβλημα είχα. Ήταν δεξιός και με πείραζε ανελέητα που ήμουν κνίτης. Έλεγε ότι ήταν «αναρχοφιλελεύθερος» και συχνά καταφέρονταν κατά των κομμάτων, μη εξαιρούμενης της ΝΔ. Στη Γ’ Λυκείου μου είχε 19 στην Έκθεση αλλά μου έλεγε: «καλά γράφεις παιδί μου, αλλά αν πας και γράψεις αυτές τις κομμουνιστικές ανοησίες στις Πανελλήνιες φοβάμαι πως δε θα το εκτιμήσουν όπως εγώ».

Τον κύριο Λ. συνόδευε μια ιστορία που μας την είχαν πει παλιότεροι μαθητές και διασταύρωσα τα επόμενα χρόνια. Μια μέρα επισκέφθηκε την τάξη του ο επιθεωρητής. Ο κύριος Λ. δεν του ‘δωσε καμία σημασία. Δεν έκανε τα «προβλεπόμενα»: δηλαδή να κάνει προηγουμένως πρόβα το μάθημα που θα παραδώσει, να βάλει τους καλούς μαθητές να σηκώνουν χέρι και ν’ απαντούν, να απειλήσει τους «κακούς» να μην τολμήσουν» να μιλήσουν και του χαλάσουν την εικόνα κλπ. Μασκαραλίκια δηλαδή! Συνέχισε να κάνει το μάθημά του όπως συνήθιζε. Ούτε τότε σταμάτησε τις πλάκες και τα πειράγματα. Αν και οι μαθητές ήταν λίγο «κουμπωμένοι» με τον ανεπιθύμητο επισκέπτη στην τάξη τους. Ο επιθεωρητής δυσανασχετούσε και ίδρωνε, καθισμένος στα τελευταία θρανία. Κάποια στιγμή το κουδούνι χτύπησε. Οι μαθητές άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα. Είχαν μείνει μέσα μόνο 2-3 αργοπορημένοι. Ο κύριος Λ. πήρε τη δερμάτινη τσαντούλα του και κινήθηκε προς την πόρτα αγνοώντας τον επιθεωρητή. Ο επιθεωρητής τρέχει, τον προλαβαίνει και με ύφος αυστηρό του λέει: «Κύριε Λ. να ξέρετε ότι δεν εγκρίνω τις μεθόδους σας!»

Το μικρό αυτό «ανθρωπάκι», με το τεράστιο παιδαγωγικό ανάστημα, τον κοίταξε με περιφρόνηση και του απάντησε:

“Στ’ α@χί@ια μου!”

Σιγά μην δεχτούμε να γυρίσουμε 41 χρόνια πίσω…

ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ!

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και παιδί

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...