Ο «Μεγάλος Αδερφός» μπαίνει στις σχολικές αίθουσες με τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Κανένα σχόλιο

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για «ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων» για τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από τη φυσική τάξη, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είχε τονίσει ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά αυτής της πράξης, με την υπουργό Παιδείας να υποστηρίζει πως το μάθημα δεν θα βιντεοσκοπείται, ούτε θα αποθηκεύεται και γίνεται για τα παιδιά που αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω ιατρικών λόγων. Δείτε αναλυτικά τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία που ψηφίζεται το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.

Κατατέθηκε και ψηφίζεται το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο του «Μεγάλου Αδερφού» σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς προβλέπεται αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο.

Η τροπολογία αυτή έρχεται μετά από συνεννόηση του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ενώ η υπουργός έχει υποστηρίξει πως αυτό γίνεται για να διευκολυνθούν τα παιδιά που δεν μπορούν να βρεθούν στην τάξη λόγω ιατρικών λόγων. Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων η Ν. Κεραμέως είχε χαρακτηρίσει «σημαντικό κεκτημένο» την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

"Sponsored links"

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «το μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που “σπάει” το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η ΟΛΜΕ είχε τονίσει, πριν τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων  πως  η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να κινηθεί και νομικά για την ακύρωση της.

Αρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018

Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 – ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)

Aπόφαση  21/2019  της  ΑΡΧΗΣ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΤα ζητήματα αυτά θέσαμε και στην πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη συνάντηση (29/4/2020), η οποία αντί ουσιαστικής απάντησης είπε ότι  η ζωντανή αναμετάδοση δεν αντιβαίνει στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε νόμους που να το αποδεικνύουν και στη συνέχεια επέραιτο  για τις ιδιωτικές δωρεές εξοπλισμού σε μαθητές, παρότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει δώσει ούτε 1€ για αγορά εξοπλισμού από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και με αποκλειστικά δικά τους μέσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Ωστόσο, η ζωντανή αναμετάδοση  μαθήματος που γίνεται στην τάξη ούτε από άποψη υποδομής μπορεί να υλοποιηθεί και ταυτόχρονα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία.

thepressproject.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις