19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Μ. Βολουδάκης προτείνει δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά

Ημερομηνία:

Σε μία πρόταση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις προχώρησε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης. Όπως είπε:

“Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.”

Ολόκληρη η δήλωση τoυ έχει ως εξής:

Τα γεγονότα στη Μόρια καθιστούν φανερό ότι η πολιτική μας στο μεταναστευτικό πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Με μια πανδημία εν εξελίξει, και με την Τουρκία να γίνεται όλο και επιθετικότερη, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε στο μοντέλο διαχείρισης που προβλέπει μακρόχρονη παραμονή χιλιάδων μεταναστών σε κέντρα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και στα άλλα ακριτικά νησιά μας. Δε χρειάζεται καν να εξηγήσει κανείς ποιοι είναι οι τρομεροί κίνδυνοι που εγκυμονεί το σημερινό μοντέλο.
Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.
Με προδιαγραφές και συνθήκες που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση στους μετανάστες και στους εργαζόμενους των αρμοδίων υπηρεσιών για όσο χρόνο χρειάζεται. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τέτοιου έργου θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.
Έχω και στο παρελθόν τοποθετηθεί επί του θέματος (βλ. π.χ. τη συζήτησή μου με Γερμανούς συναδέλφους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος https://bit.ly/3haHdOd).
Η ως τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση είναι επιτυχής. Είναι ζωντανή στη μνήμη μας η μεγάλη νίκη στον Έβρο τις μέρες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020. Είναι μπροστά στα μάτια μας η πραγματικά ηρωική προσπάθεια του Λιμενικού στο Αιγαίο, η οποία οδήγησε σε μείωση των μεταναστευτικών ροών το φετινό καλοκαίρι έναντι του 2019 κατά 89%! Η μείωση των ροών, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των επιστροφών, οδήγησε για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο σε αρνητικό ισοζύγιο ροών (περισσότερες αποχωρήσεις από αφίξεις).
Ασφαλώς και μια τέτοια πολιτική δεν εφαρμόζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται σχεδιασμός και χρηματοδότηση. Πρέπει όμως να γίνει το πρώτο βήμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...