Ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας είναι Ολλανδός και κολλητός του Ντάισελμπλουμ

Κανένα σχόλιο

Με… δάφνες από τη Μανίλα έρχεται στην Ελλάδα, ο άνθρωπος των Ευρωπαίων που θα συντονίσει την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και θα παρακολουθεί διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση για να μην αποκλίνει.

Και μπορεί οι Έλληνες να ψήφισαν και να αποφάσισαν ότι θέλουν για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όμως οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν και φρόντισαν ήδη για τον δικό τους άνθρωπο, για τον άνθρωπο που με αυξημένες αρμοδιότητες που θα αναλάβει να προωθεί μεταρρυθμίσεις, να νουθετεί την ελληνική κυβέρνηση και βέβαια να τις επιβλέπει.

Πρόκειται για τον Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Verwey), ο οποίος αναλαμβάνει έναν εξαιρετικά αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με αυτόν που είχε ο προκάτοχός του, ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς ο λόγος του θα μετράει όσο και του κουαρτέτου (της τρόικας), ενώ η ομάδα του θα αποτελεί το άγρυπνο μάτι των Βρυξελλών πάνω στην Ελλάδα. Άλλωστε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, την ξέρει καλά από την Κύπρο… Η τρόικα δεν έφυγε. Αναβαθμίστηκε.

"Sponsored links"

Μάαρτεν Φερβέι

Η νέα task force, της οποία ηγείται, έχει αλλάξει όνομα και λέγεται Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Δημιουργήθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, κατόπιν αιτήματος (Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ήδη με το μνημόνιο), προκειμένου να προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Θεωρητικά, η Υπηρεσία παρέχει τεχνική βοήθεια σε κράτη-μέλη της ΕΕ σε θέματα μεταρρυθμίσεων, αλλά στην πράξη έχει τόσο πρωτοφανείς εξουσίες, ώστε να έχει κανονιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση μιας χώρας, όπως πρόσφατα σχολίασε ο Guardian.

Ο Μάαρτεν Φερβέι, μπορεί να είναι άγνωστος για τους περισσότερους Έλληνες, δεν είναι όμως για όσους διαπραγματεύτηκαν στις Βρυξέλλες, αφού κατά τη σύνταξη του μνημονίου έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού συμβουλεύει τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ειδικά στις κρίσεις με την Ελλάδα.

Ο τεχνοκράτης των Βρυξελλών χαρακτηρίζεται ως ψυχρός και σκληρός οικονομολόγος, δεξιός και φανατικά νεοφιλελεύθερος, κάτι που γνωρίζουν καλά οι Κύπριοι αφού είχε άμεση εμπλοκή στο μνημόνιο της χώρας και το πλάνο διάσωσής της.

Μάαρτεν Φερβέι

Ο Μάρτιν Φερβέι διαδέχθηκε ήδη από τον Αύγουστο τον Χορστ Ράιχενμπαχ και επανέρχεται στην Αθήνα για την εφαρμογή του Μνημονίου 3.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, θα έχει μαζί του  μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων η οποία εντάσσεται στην «Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής – ήταν άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυπριακή τρόικα- και οι πρώτες οδηγίες του Ολλανδού επικεφαλής της Task Force προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκησης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

"Sponsored links"

Το βιογραφικό του

Ο Μάαρτεν Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Σεπτέμβριο του 2011, υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Ο κ. Φερβέι ξεκίνησε την καριέρα του ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας το 1994. Το 1999 μετακόμισε στη Μανίλα των Φιλιππίνων και εργάστηκε για τρία χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Στην επιστροφή του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών το 2002, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και δύο χρόνια αργότερα έγινε αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής οικονομικών και δημοσιονομικών. Το 2007 διορίστηκε διευθυντής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

Ήταν επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του μηχανισμού δανειοδότησης για την Ελλάδα. Ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ευρώ για συντονισμένη δράση (από τις αρχές Μαρτίου 2010 και μετά), έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρώτη ίδρυση της συγκέντρωσης των διμερών δάνειο για την Ελλάδα, στη συνέχεια, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και, τέλος, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο κ. Φερβέι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκερ, καθώς και στο αντικείμενο Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης από το University of London.

newsbeast.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις