Ο ναός προς τιμήν ενός… Ινδού Αγίου στην Κρήτη – Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάσαφ

Κανένα σχόλιο

Ένας ναός προς τιμήν ενός… Ινδού Αγίου στην Κρήτη, στην οποία μάλιστα ο ίδιος δεν ήρθε ποτέ, βρίσκεται στον Άγιο Θωμά Δήμου Γόρτυνας.

Ο λόγος για τον Άγιο Ιωάσαφ- η εικόνα του οποίου μέσα στον σπηλαιώδη ναό (ουσιαστικά πρόκειται για λαξευμένο βράχο) στον Άγιο Θωμά, τον αναφέρει ως ο “Βασιλεύς της Ινδίας ο θαυματουργός”.

Η λατρεία ενός “ξενομπάτη” Αγίου στην Κρήτη, σύμφωνα με μια εκδοχή, οφείλεται στο ότι ο Άγιος Θωμάς που έδωσε το όνομα του στο χωριό είχε διδάξει τον χριστιανισμό τα μέρη όπου έζησε ο Άγιος Ιωάσαφ κι έτσι η λατρεία του Αγίου Θωμά στο κρητικό χωριό συνοδεύτηκε με την λατρεία και του Ιωάσαφ, όπου υπάρχει ο ένας και μοναδικός ναός του.

"Sponsored links"

Δείτε φωτογραφίες από τη σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσσαρά:

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάσαφ

"Sponsored links"

Για τη ζωή του οσίου Ιωάσαφ βρίσκουμε σε κάποιο διήγημα, που επιγράφεται «Βαρλαάμ», και αποδίδεται στον Ιωάννη το Δαμασκηνό. Το περιεχόμενο συνοπτικά έχει ως έξης:

Επί μεγάλου Κωνσταντίνου υπήρχε στις Ινδίες κάποιος βασιλιάς, που τον έλεγαν Αβενίρ. Σ’ αυτόν λοιπόν, είπαν κάποιοι αστρολόγοι ότι ο νεογέννητος γιος του Ιωάσαφ, κάποτε θα ασπασθεί τη χριστιανική θρησκεία.

Για να ματαιώσει αυτή την «προφητεία» ο Αβενίρ, έκλεισε το βασιλοπαίδι σ’ ένα απομακρυσμένο παλάτι μαζί με υπηρέτες και δασκάλους, και τους συνέστησε να μη πουν τίποτα στο παιδί για την πίστη των χριστιανών.

Εκεί ο Ιωάσαφ μεγάλωσε και του δόθηκε μεγάλη μόρφωση. Αλλά του έκανε εντύπωση ο περιορισμός μέσα στον όποιο ζούσε, και απαίτησε να μάθει την αιτία. Κανείς όμως δεν του έλεγε τίποτα. Αυτός όμως, μετά από πολλές παρακλήσεις προς τον πατέρα του, κατάφερε και τον έπεισε να βγαίνει έξω από το παλάτι αλλά υπό αυστηρή επιτήρηση.

Σε κάποιο περίπατο του όμως, συνάντησε δύο φτωχούς γέρους, που τους έδωσε γενναία ελεημοσύνη και αυτοί συγκινημένοι του αποκάλυψαν το μυστικό του περιορισμού του.

Από τότε ο Ιωάσαφ διψούσε να μάθει για τη χριστιανική θρησκεία. Και ο Θεός ευλόγησε και έμαθε, από κάποιο χριστιανό Ιερέα τον Βαρλαάμ, που κατάφερε να μπει στο παλάτι με την ιδιότητα του πραγματευτή.

Τελικά ο Ιωάσαφ βαπτίστηκε, έκανε χριστιανό και τον πατέρα του, αργότερα έγινε μοναχός και δίδαξε στη χώρα του το Ευαγγέλιο.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live