21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Ν.Τζανάκης για τον Γερμανό – θύμα του κορωνοϊού: “Σε πρώτη ματιά ήταν απόλυτα υγιής, κανείς δεν ξέρει όμως αν, στο υπόστρωμα, υπέβοσκε κάτι και δε θα το μάθουμε ποτέ”

Ημερομηνία:

Για μία σπάνια περίπτωση, όχι όμως πρωτοφανή, έκανε λόγο ο καθηγητής, διευθυντής της Πνευμονολικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για την περίπτωση του άτυχου Γερμανού, που άφησε την τελευταία του πνοή στην Κρήτη, όπου ήρθε και δίδαξε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ο κ.Τζανάκης ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον διευκόλυναν να φτάσει στο ΤΕΠ, όπου και ανακαλύφθηκε ότι ήταν θετικός.
“Ήρθε θετικός από τη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο θρηνεί μαζί με την οικογένειά του, την απώλεια ενός συναδέλφου μας, σε πολύ μικρή ηλικία, εξαιτίας αυτής της επιδημίας” – ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπενθύμισε ότι αφότου νόσησε ο 42χρονος Γερμανός, ελέγχθηκαν όλοι οι φοιτητές του, καθώς και οι επαφές που είχε στην Κρήτη και πως, μέχρι στιγμής ευτυχώς, κανείς δεν έχει αποδειχθεί θετικός.

Όμως πώς ένας άνθρωπος 42 ετών, υγιής, έχασε τη μάχη;

Andreas Hilboll

Ο Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για “ένα σπάνιο πράγμα, που δεν αποτελεί κάτι που πρέπει να σηματοδοτήσει πανικό είτε στους γιατρούς είτε στην κοινότητα”. Είναι, όμως, σημειώνει, γεγονός ότι πρέπει να μας προβληματίσει.

Για την κατάστασή του ο γιατρός περιέγραψε ότι “ο άνθρωπος αυτός είχε την ατυχία να υποστεί ένα βαρύ φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο ίσως οδήγησε σε μία σπάνια επιπλοκή, αυτή της θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων και της διακοπής, στην ουσία, της κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό, με τελικό αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή του, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης”.

Όπως εξήγησε “η λειτουργία της καρδιάς επηρεάζεται δευτερευόντως, καθώς προσπαθεί να επιτελέσει ένα έργο, απέναντι σε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Σε αυτή τη διαδικασία ανεπαρκεί και κάποια στιγμή σταματά. Υπό την έννοια αυτή, η νόσος προκαλεί μια βαριά ενδοθυλίτιδα από την οποία ξεκινάει αυτή η θρόμβωση, που εντός ωρών εγκαθίσταται και όταν εγκατασταθεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να υποστραφεί”.

Ο προβληματισμός που καλείται να διαχειριστεί τώρα η ιατρική κοινότητα έγκειται στο αν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάποια άλλα πρωτόκολλα. “Μας έχει προβληματίσει, θα πρέπει ίσως να κινητοποιήσει κάποιες προληπτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις που αναφέρονται στην αντιθρομβωτική και παρόμοιερς θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές όμως δεν είναι εύκολες και δεν είναι άμοιρες επιπλοκών, επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή” – τονίζει ο κ.Τζανάκης.

“Εκ πρώτης ήταν ένας άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς προβλήματα ούτε σωματομετρίας, ούτε παχυσαρκίας. Αυτά σε πρώτη ματιά, κανείς δεν ξέρει όμως αν, στο υπόστρωμα, υπέβοσκε κάτι και ενδεχομένως δε θα το μάθουμε ποτέ” – υπογράμμισε, με δεδομένο μάλιστα ότι στην περίπτωση ασθενών με Covid-19, δεν επιτρέπεται η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

“Η επιπλοκή αυτή παρατηρείται και σε άλλα νοσήματα, σε άλλες ιώσεις. Οι κορωνοϊοί έχουν μια τάση να δημιουργούν ένα καταρράκτη φλεγμονής που κινητοποιεί – ας το πούμε – πηκτικούς μηχανισμούς στον οργανισμό μας και δημιουργεί μια τάση υπέρ-πηκτικότητας” – είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως “έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτό τον ιό…”.

Τόνισε πάντως, πως τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί δε θα πρέπει να καταλαμβάνονται από πανικό, αλλά να προβληματίζονται και να παραμένουν σε αυτά που λένε οι ειδικοί. “Φαίνεται ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πάρα πολύ αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ. Επίσης θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου να μείνουν ήσυχοι και δεν πρόκειται να κολλήσουν και δε διαφέρει ο κορωνοϊός που είχε ο άνθρωπος αυτός από οποιονδήποτε άλλο κορωνοϊό έχει κάποιος άλλος παθών” – ανέφερε ο ίδιος.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...