24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ο ΟΗΕ κλονίζεται από την αναστολή χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες της Υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Ογενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στις χώρες δωρητές που απέσυραν τη χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να το επανεξετάσουν, λέγοντας ότι η υπηρεσία και οι Παλαιστίνιοι που έχουν απελπιστική ανάγκη δεν πρέπει να τιμωρηθούν λόγω φερόμενων πράξεων ορισμένων υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση πολλών χωρών ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) παραβιάζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δύναται να παραβιάζει και την Διεθνή Σύμβαση περί γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ.

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε «να επιτραπεί (η είσοδος) επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους κατοίκους της Γάζας.

Κατά συνέπεια, η απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης πολλών χωρών συνιστά «ανοικτή ανυπακοή στην διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». «Είναι μία απόφαση που θα επιφέρει νομικές ευθύνες – ή θα φέρει το τέλος του διεθνούς δικαστικού συστήματος», έγραψε στην πλατφόρμα Χ (Twitter).

«Την επομένη της ημέρας που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ ίσως διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα, ορισμένες χώρες αποφασίζουν να σταματήσουν την χρηματοδότηση της Unrwa, τιμωρώντας συλλογικά σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή εκατομμύρια Παλαιστίνιους και πιθανώς παραβιάζοντας έτσι τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές απορρέουν από την Σύμβαση περί γενοκτονίας», γράφει σε χωριστή της ανάρτηση στο Χ (Twitter).

Η Francesca Albanese, η οποία είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμων που έχει ορισθεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δεν ομιλεί εξ ονόματος του ΟΗΕ και επισημαίνει την ταχεία αλληλουχία των γεγονότων που έχουν σχέση με την UNRWA.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε την Παρασκευή από το Ισραήλ «να εμποδίσει ενδεχόμενες πράξεις γενοκτονίας» και «να λάβει αμέσως μέτρα που θα επιτρέψουν την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία χρειάζονται επειγόντως οι Παλαιστίνιοι».

Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν προγραμματίζει νέα χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. «Η Γαλλία δεν έχει προγραμματίσει νέα πληρωμή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Εθνη και τους βασικούς χορηγούς», στους οποίους ανήκει το Παρίσι, με την πληρωμή 60 εκατομμυρίων ευρώ στην UNRWA το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται «ιδιαίτερης σοβαρότητας» κατηγορίες .

Από την Παρασκευή, που βγήκε η ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που ζητά από το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι εργαζόμενοι στην UNRWA μετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΗΠΑΚαναδάςΑυστραλίαΙταλίαΒρετανίαΦινλανδία, αλλά και η Ολλανδία, υιοθετώντας τις καταγγελίες του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση σε μια οργάνωση, το έργο της οποίας είναι κρίσιμο για την επιβίωση, την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Παλαιστίνιων προσφύγων για περισσότερα από 75 χρόνια.

Από την πλευρά της η UNRWA αντέδρασε αμέσως στις ισραηλινές κατηγορίες απομακρύνοντας τα πρόσωπα τα οποία κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ, δεσμευόμενη για την διεξαγωγή εις βάθος έρευνας και την δικαστική δίωξη των προσώπων, αν αποδειχθεί εμπλοκή τους. Ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε αμέσως μετά την πρόθεσή του να απαγορεύσει την λειτουργία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μετά τον πόλεμο.

H UNRWA χρηματοδοτείται σχεδόν καθολικά από τις προσφορές των κρατών. Iδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.

Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους»

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ