21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο Πούτιν προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» αν τεθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Για «σοβαρές συνέπειες» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προειδοποιώντας την ΕΕ.

Οι απειλές του Πούτιν έρχονται την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σωρεία κυρώσεων στη Ρωσία από τότε που ο στρατός του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν τώρα να οριστικοποιήσουν ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο «τις επόμενες ημέρες», καθώς επιδιώκουν να διακόψουν μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για τη Μόσχα.

Το ανώτατο όριο τιμής θα αποτελέσει τη βάση για μια απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, η οποία θα απαγορεύει στις εταιρείες να μεταφέρουν ή να παρέχουν ασφάλιση για ρωσικές αποστολές πετρελαίου, που πωλούνται πάνω από μια καθορισμένη τιμή.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...