19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ο Σ. Ρίζος δεν θα παρακαθήσει στο τραπέζι για τον Μίκη Θεοδωράκη: Δεν τιμώ τον Μίκη μαζί με όσους περιλαμβάνουν στην κυβέρνησή τους πολιτικούς απογόνους όσων «χτυπούσαν στην ταράτσα τον Αντρέα»

Ημερομηνία:

Με δήλωση του ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης “Ανταρσια στα Χανια” αναφέρει τα εξής για την άρνηση του να συμμετάσχει σε τραπέζι προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη:

Κύριε Δήμαρχε

Αρνούμαι την πρόσκλησή σας να παρακαθίσω σε εκδήλωση, γεύμα μετά την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στο οποίο θα παραβρίσκονται η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Το έργο του Μίκη, αλλά και των ποιητών που αυτός μελοποίησε, εμπνεύστηκε από τους καημούς τους πόθους, τις ελπίδες και τους αγώνες των φτωχών ανθρώπων. Η μουσική του ήταν και είναι η μουσική των κατατρεγμένων, των πολιτικών προσφύγων, των μεταναστών, των βασανισμένων, των εκτελεσμένων, των θυμάτων του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς, των θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. Με τη σειρά της η μουσική του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και ελπίδας σε κάθε αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, κόντρα σε αυτούς που τις ζωές μας κυνηγούσαν και εξακολουθούν να τις κυνηγούν.

Τιμώντας τη μνήμη του Μίκη, του δικού μας Μίκη, του Μίκη της αριστεράς και του αγώνα (με τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες του), αρνούμαι να παρακαθίσω σε γεύμα με όσους φωτογραφίζονται με περηφάνια μπροστά στο φράχτη του αίσχους στον Έβρο. Δεν θεωρώ ότι θα τιμήσω τον Μίκη μαζί με όσους περιλαμβάνουν στην κυβέρνησή τους υπουργούς πολιτικούς απογόνους όσων «χτυπούσαν στην ταράτσα τον Αντρέα». Υπουργούς που δεν κρύβουν την ακροδεξιά τους τοποθέτηση. Θα αποτελούσε προσβολή να παραβρεθώ στο ίδιο τραπέζι «τιμώντας» τον Μίκη, με εκπροσώπους μιας κυβέρνησης που επιτίθεται με τον πιο λυσσαλέο τρόπο στα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων ντόπιων και μεταναστών. Αρνούμαι να τιμήσω τον Μίκη γευματίζοντας με όσους αφού κατέκαψαν, με την συνειδητή ανικανότητά τους, τη μισή χώρα, τον περασμένο Αύγουστο, θέλουν τώρα, εκμεταλλευόμενοι την καταστροφή, να την παραδώσουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Προτιμώ να τιμήσω τον Μίκη μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου Χανίων που έχασαν τη δουλειά τους με το πρόσχημα ότι είναι ανεμβολίαστοι. Με τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τις καθαρίστριες των σχολείων που οργανώνουν τους αγώνες τους ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας. Τους υγειονομικούς που παλεύουν ενάντια στην πανδημία για λογαριασμό όλων μας, για να εισπράξουν περιφρόνηση κατασυκοφάντηση και απολύσεις. Προτιμώ να ταυτιστώ με την αγωνία και την οργή χιλιάδων μαθητών και των γονιών τους που γνώρισαν φέτος τον αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, παρά να δώσω άλλοθι σε όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην εποχή πριν το κίνημα της παιδείας και του «114». Προτιμώ να τιμήσω τον Μίκη μαζί τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι, με τους αγώνες τους, στο παρελθόν «γύρισαν τον ήλιο» και με τους αγώνες τους στο παρόν «θα σημάνουν τις καμπάνες» του μέλλοντος.

Σας ευχαριστώ ευγενικά για την πρόσκληση.

Χανιά 8/9/2021

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι του Λασιθίου

Άσχημα απρόοπτα είχε για μία τουρίστρια η πεζοπορία σε...

Μήνυση Αλεξίας Μπακογιάννη κατά Στέφανου Χίου: «Με απείλησε ότι θα με χτυπήσει με μπουκάλι»

Μήνυση για απειλή, εξύβριση και απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατέθεσε η Αλεξία...

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...