17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ο Χριστός ξανασταυρώνεται;”: Η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” για την αξίωση της Μονής Γουβερνέτου να απομακρυνθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο από χώρο ιδιοκτησία της

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος” σχολιάζει την αξίωση της Μονής Γουβερνέτου για απομάκρυνση του Κοινωνικού Παντοπωλείου από χώρο ιδιοκτησίας της:

Απορία, δυσάρεστη έκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε στους υπεύθυνους του Δήμου Χανίων, η εδώ και αρκετούς μήνες αξίωση της Μονής Γουβερνέτου να απομακρυνθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το χώρο που στεγάζεται, ο οποίος από το 2011 είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο από τη Μονή. Παρά το γεγονός πως ο Δήμος προσφέρθηκε να δώσει ενοίκιο για το κτίριο, ώστε να μη διαταραχθεί η αναγκαία λειτουργία μιας τόσο ευαίσθητης δομής, σήμερα μετά τη δημοσιότητα που δικαίως πήρε το ζήτημα, μόνο θυμό οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην κοινωνία η επιμονή των μοναχών να τους αδειάσει τη γωνιά το Κοινωνικό Παντοπωλείο διότι θέλουν το χώρο για εμπορική χρήση!

Η τοπική κοινωνία δικαίως θυμώνει και διαμαρτύρεται αφού το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει καταξιωθεί στη συνείδησή της, ως η πιο σημαντική δομή στήριξης των ανθρώπων που τα μνημόνια, η ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην ακραία φτώχεια και εξαθλίωση. Μια δομή που, παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη λειτουργία της, σήμερα παρέχει τρόφιμα και άλλα υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης συνολικά σε 510 οικογένειες (1100 άτομα), από τις οποίες οι 119 είναι πρόσφυγες. Μια δομή που συνεργάζεται και δίνει το χέρι σε δομές αλληλεγγύης της πόλης που παρέχουν συσσίτια, ενώ συχνά παρέχει τρόφιμα σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης. Μια δομή που έχει αγκαλιάσει και στηρίζει η χανιώτικη κοινωνία, αφού μόνο το 2020 χορηγήθηκαν στη δομή υλικά αγαθά αξίας 90.000 ευρώ. Είναι δυνατόν η Μονή σε μια τόσο χρήσιμη κοινωνικά δομή, να προκρίνει στάση στυγνού επιχειρηματία που προφανώς είναι εντελώς ξένη με κάθε έννοια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο που υποφέρει;

Αυτή η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας συνδέεται και με την πρόσφατη ακραία απόφαση της Μονής, παράνομα και αυθαίρετα να αποκλείσει με φράκτες και πόρτες, την ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία των πολιτών και μάλιστα σε δημόσιο δρόμο. Αλήθεια ποιος θα τολμούσε χωρίς άνωθεν προστασία να προχωρήσει σε τόσο προκλητικές πρακτικές; Έχουμε την αίσθηση πως εκεί στη Μονή αναζητώντας τον Θεό ή το χρήμα, έχουν χάσει την επαφή με τον άνθρωπο.

Ο Δήμος Χανίων μας χρειάζεται όλους στις δομές στήριξης των συμπολιτών μας, αλλά επίσης χρειάζεται να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας των αστέγων που να είναι επαρκής και να αναδίδει μια αίσθηση αξιοπρέπειας για τους ωφελούμενους, όπως έπραξε και με το Κοινωνικό Πλυντήριο.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, είναι καιρός οι υπεύθυνοι της Μονής να κατανοήσουν ότι με τις αποφάσεις που πήραν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τον αυθαίρετο αποκλεισμό δημόσιων δρόμων, που περιορίζει την εδώ και πάνω από αιώνα ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Γουβερνέτου, άνοιξαν δύο ζητήματα που στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας σηματοδοτούν πως ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Καιρός να τον αναστήσουν!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...