20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Πάνω από 2.000 υπογραφές στο ψήφισμα για την προστασία της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό: Αλλοδαποί κάτοικοι ειδοποιούν τουριστικούς πράκτορες | Βίντεο

Ημερομηνία:

Κείμενο δράσης με συλλογή υπογραφών απεστάλη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού με πρωτοβουλία των αλλοδαπών που διαμένουν στις περιοχές του Σταυρού – Κουνουπιδιανών και Χωραφάκια ενάντια στην ενδεχόμενη απόφαση κατασκευής αντλιοστασίου στην παραλία της Παχιάς Άμμου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από κατοίκους της περιοχής, οι αλλοδαποί ήδη ειδοποιούν τουριστικούς πράκτορες και αντίστοιχα υπουργεία Τουρισμού να σκεφθούν τις επόμενες διακοπές τους στην Κρήτη και ειδικά στον νομό Χανίων εάν προχωρήσει η κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων στην παραλία της Παχιάς Άμμου.

Σημειώνουμε ότι μέσα σε μόλις 4 ημέρες έχουν συλλεχθεί πάνω από 2.000 υπογραφές.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

Η παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου, είναι μια από τις σπάνιες καθαρές και ανέγγιχτες παραλίες στη βόρεια πλευρά των Χανίων. Αυτό το πανέμορφο φυσικό καταφύγιο δεν είναι μόνο μια πολύ αγαπημένη δημόσια παραλία, ανοιχτή σε όλους, αλλά αποτελεί επίσης περιοχή ωοτοκίας για την απειλούμενη με εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα αυγά βρίσκονται και προστατεύονται σε αυτή την παραλία. Στην άμμο, φυτρώνουν λευκά θαλάσσια κρίνα Pancratium maritinum, ένα άλλο είδος που απειλείται. Στο βόρειο άκρο, υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος με ένα αρχαίο λατομείο και ένα απολιθωμένο δάσος όπου ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σπάνια
ριζώματα.

Ο δήμος Χανίων έχει αποφασίσει να κατασκευάσει ένα αντλιοστάσιο λυμάτων ακριβώς σε αυτή την παραλία (στο σημείο Α44) με επιφάνεια 150 τ.μ. και βάθος τουλάχιστον 6 μ.

Πρόκειται για μια σοβαρή απειλή με τεράστιες οικολογικές συνέπειες για τις θαλάσσιες χελώνες και την υπόλοιπη θαλάσσια και φυτική ζωή. Και φυσικά για τους κατοίκους του Σταυρού και για τους επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του!

Σε περιπτώσεις ημερών με τεχνικές δυσκολίες ή διακοπών ρεύματος -όπου υπάρχουν πολλές- τα λύματα θα καταλήγουν στην παραλία, καταστρέφοντας τη ζωική και φυτική ζωή. Το αντλιοστάσιο λυμάτων θα αναδίδει μια δυσάρεστη οσμή και δεν θα είναι πλέον ένα ασφαλές σημείο για τους πολλούς ανθρώπους που απολαμβάνουν τώρα την αμμώδη παραλία και τα καθαρά νερά. Το αντλιοστάσιο θα μπλοκάρει επίσης το μονοπάτι περιπάτου προς την αρχαιολογική ζώνη, μια περιοχή δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα τέτοιο έργο, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στους κατοίκους της περιοχής και δεν μπορεί να βρεθεί. Το 1973 η περιοχή του Σταυρού χαρακτηρίστηκε ως τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας (ΦΕΚ 1242/Β/1973), ενώ η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων έχει υποβάλει αίτημα για να λάβει η περιοχή του Σταυρού το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000.

Επιπλέον, οι κάτοικοι του Σταυρού ουδέποτε ενημερώθηκαν ή ζητήθηκε η γνώμη τους για το εν λόγω έργο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία του άρθρου 1 του ν. 86 του ν. 3852/2010, καθώς και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί ενημέρωσης και διαβούλευσης με δικαίωμα ανταλλαγής απόψεων ή και αντιρρήσεων από φορείς και πολίτες. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και δικαίωμα του καθενός.

Οι κάτοικοι και οι φίλοι της παραλίας Παχιά Άμμος στον Σταυρό, πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή. Πιστεύουν όμως ότι δεν είναι η κατάλληλη θέση για το αντλιοστάσιο του Α44. Θα καταστρέψει μια ευαίσθητη περιοχή
οικολογικής, πολιτιστικής και κοινωνικής σημασίας.

Παρακαλούμε υπογράψτε αυτό το ψήφισμα για την υποστήριξη της διαμαρτυρίας. Και βοηθήστε μας να σώσουμε αυτήν την όμορφη και σημαντική παραλία για τις μελλοντικές γενιές!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχε η...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο «Greek Luxury Tourism Workshop» στο Κουβέιτ

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς και αδιάλειπτης...

Ηράκλειο: Πέντε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας...

Δημόσια επιστολή προς τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου για το ιστορικό Φαράγγι της Καντάνου

Δημόσια επιστολή προς τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου απευθύνουν κάτοικοι της...