Πάνω από 50 χώρες ψηφίζουν κατά του αντιναζιστικού ψηφίσματος του ΟΗΕ λόγω Ρωσίας – Μόνο ΗΠΑ-Ουκρανία είχαν καταψηφίσει το 2021

Κανένα σχόλιο

Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που αντιτίθεται στον εορτασμό του ναζισμού και των σχετικών ιδεολογιών συνάντησε σημαντική αντίσταση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με 52 χώρες να το καταψήφιζουν την Παρασκευή.

Το σχέδιο ψηφίσματος «Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και σχετικής μισαλλοδοξίας », που εισήγαγε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, εγκρίθηκε με 105 ψήφους υποστήριξη. Εκτός από τις 52 χώρες που ψήφισαν κατά, 15 χώρες απείχαν. 

Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για την εξύμνηση του ναζισμού, του νεοναζισμού και τον ενεργό ρόλο πρώην μελών των Waffen SS και καταδικάζει την κατασκευή μνημείων και τη διοργάνωση δημοσίων τελετών προς τιμήν του Τρίτου Ράιχ. Παρουσιάζοντας το ψήφισμα, ο Ρώσος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αύξηση της ξενοφοβίας, του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού, μεταξύ άλλων μορφών διακρίσεων. 

"Sponsored links"

Οι ΗΠΑ και αρκετοί από τους συμμάχους τους εξήγησαν την ψήφο τους κατά του ψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία εκμεταλλευόταν τις ναζιστικές θηριωδίες για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία και επέμειναν ότι η συμμετοχή της Μόσχας στην καταδίκη  των Ναζί θα ισοδυναμούσε με το να βοηθήσει το Κρεμλίνο να μετατρέψει σε όπλο το Ολοκαύτωμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «προωθεί ψέματα και διαστρεβλώνει την ιστορία», αν και αναγνώρισε ότι χρησιμοποιεί «νόμιμες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εγείρονται από την κινητοποίηση του νεοναζισμού» για να δικαιολογήσει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία. 

Οι ΗΠΑ προχώρησαν παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η «προσχηματική χρήση της Ρωσίας για την καταπολέμηση του νεοναζισμού υπονομεύει τις γνήσιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του νεοναζισμού». Και η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι το αντιναζιστικό μήνυμα της Μόσχας δεν είχε «τίποτα κοινό με τον γνήσιο αγώνα κατά του ναζισμού και του νεοναζισμού», τον οποίο το Κίεβο τόνισε ότι καταδίκαζε σε κάθε μορφή.

Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Λιβερία και η Βόρεια Μακεδονία πρότειναν να προστεθεί μια τροπολογία για να διευκρινιστεί ότι ενώ ήταν αντιναζιστές, ήταν επίσης βαθιά αντι-Ρώσοι. Στην τροπολογία αναφέρεται “με ανησυχία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε να δικαιολογήσει την εδαφική της επίθεση κατά της Ουκρανίας στη δήθεν βάση της εξάλειψης του νεοναζισμού “, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η “προσχηματική χρήση του νεοναζισμού για να δικαιολογήσει την εδαφική επίθεση υπονομεύει σοβαρά τις γνήσιες προσπάθειες καταπολέμηση του νεοναζισμού”

Η Ρωσία αντιτάχθηκε στην τροπολογία, κατηγορώντας τους συγγραφείς ότι “προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιθεσεις μεταξύ των κρατών ” φέρνωντας την στην στην επιτροπή την τελευταία στιγμή. Τελικώς η τροπολογία εγκρίθηκε με 63 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 65 αποχές.

Η Μόσχα εισήγαγε ένα παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι, πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Το ψήφισμα του 2021 αντιτάχθηκε μόνο από δύο κράτη: τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live