21.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

“Πάρτε το μαχαιράκι σας και πάμε μαζί για χόρτα!”: Δράσεις στα Χανιά για τη διάδοση της Τέχνης της συλλογής αγριόχορτων

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους της Π.Ε., διοργανώνει πρόγραμμα δράσεων για τη διάδοση της Τέχνης της Συλλογής και Αξιοποίησης των Άγριων Χόρτων της Κρητικής Γης, την Άνοιξη του 2024.

Η Κρήτη έχει μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες σε βρώσιμα χόρτα διεθνώς, με 120 καταγεγραμμένα είδη χόρτων. H συλλογή και η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο έχει ιστορία πάνω από 2.500 χρόνια.

Η διατροφική τους αξία έχει αναγνωρισθεί με έρευνες που έδειξαν ότι οι Κρήτες οφείλουν την καλή τους υγεία και στην κατανάλωση άγριων χόρτων αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης στο βιβλίο του (Κωνσταντίνος Στ. Χαρτζουλάκης, Τα βρώσιμα άγρια χόρτα της Κισάμου).Στην Κρητική Διατροφή τα χόρτα αποτελούν πλήρες γεύμα και όχι απλά συμπλήρωμα, χαρακτηριστικό που συνετέλεσε καθοριστικά στο χαρακτηρισμό της ως υγιούς διατροφής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αναγνωρίζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και την ευχαρίστηση της αναζήτησής τους στη φύση, θέτει στο επίκεντρο την ανάδειξη της τέχνης της συλλογής και αξιοποίησης των άγριων χόρτων και σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους διοργανώνει αυτήν την Άνοιξη πρόγραμμα δράσεων σε όλο το εύρος του νομού, με κοινή αναφορά στην αναγνώριση και συλλογή των βρώσιμων χόρτων και άλλες ιδιαίτερες δράσεις ανά σύλλογο.

Πάρτε το μαχαιράκι σας . Διαλέξτε τον τόπο και πάμε μαζί για χόρτα!

Υπεύθυνη δράσης και συντονισμού για την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, malandraki@creteregion.gr, τηλ. 6944693365

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται όπως παρατίθεται παρακάτω. Περισσότερες λεπτομέρειες ανά δράση και τόπο θα ανακοινώνονται με ξεχωριστή προβολή, όπως και οι πιθανές αλλαγές που μπορεί να προκύπτουν.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

● Στην Κάνδανο του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Γυναικών Καντάνου, Η ΤΑΒΙΘΑ.

Σημείο συνάντησης Γυμνάσιο Κανδάνου, ώρα 12.00 μ.μ.

● Στο Συρίλι με προορισμό Νεριανά, «Κυνήγι θησαυρών στη Φύση», σε συνδιοργανωση με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΝΔΟΧΩΡΑ που απευθύνεται σε ηλικίες 5-17 ετών και τους συνοδούς τους. Σημείο συνάντησης στην πλατεία στο Συρίλι στις 11.00 π.μ.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 & και Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

● Στις Βρύσες Κυδωνίας του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών ΠΕΡΓΑΜΟΣ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

"google ad"

● Στα Ροδωπού Κισάμου του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Γυναικών Ροδωπού Ο ΓΚΙΩΝΑΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 & Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

● Στη Γλώσσα Κισάμου του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Γλώσσας

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

● Στα Ασκύφου του Δήμου Σφακίων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασκύφου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

● Στην Αλμυρίδα του Δήμου Αποκόρωνα και στη βραχονησίδα ΚΑΡΓΑ σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλάκας Αποκορώνου «Ο Μπίθρακας-Πλακιανός»

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

● Στα Κοντοπουλα Κεραμειών του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντόπουλων «Αγαπάμε Κεραμειά»

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

● Στο Έλος του Δήμου Κισάμου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έλους- Λίμνης Λουχίου, «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάτους, «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ