22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΠΑΓΝΗ: Αρχίζουν τα ραντεβού τον Φεβρουάριο στο πρώτο ψηφιακό PET SCAN της χώρας!

Ημερομηνία:

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Στις υπηρεσίες των ογκολογικών ασθενών της Κρήτης θα βρίσκεται από τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε κλείστηκαν και τα πρώτα ραντεβού, το Pet Scan, ένα πολύτιμο ιατρικό σύστημα, καθώς βοηθάει στη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσής τους.

Ήδη βρίσκονται σε λίστα 72 άτομα. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του θα γίνονται 6 εξετάσεις την ημέρα και στην συνέχεια 10, ενώ θα καλύπτονται ασθενείς όχι μόνο απο την Κρήτη αλλά και κοντινά νησιά.

Πρόκειται για μία δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το κατασκευαστικό κομμάτι και θα λειτουργήσει στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Πυρηνικής Ιατρικής Σοφίας Κουκουράκη.

Το Pet Scan έως σήμερα δεν υπάρχει εγκατεστημένο σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να μετακινούνται σε άλλα ιατρικά κέντρα εκτός Κρήτης για να κάνουν την εξέταση, με μεγάλο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία.

Καθώς πλέον διανύουμε την περίοδο της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης θεραπείας, το μηχάνημα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου.Ακόμη τον χαρακτηρισμό της βλάβης έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου, την ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες ,την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία έτσι ώστε έγκαιρα να αποφασιστεί η αλλαγή ή όχι του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος του για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, ώστε να γίνεται στοχευμένα αποφεύγοντας την ακτινοβόληση άλλων υγιών οργάνων.

Χιλιάδες είναι οι Κρητικοί που περιμένουν εδώ και χρόνια την έναρξη λειτουργίας του «Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν» έχει επισημάνει στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου παρακολουθούνται περίπου 5.000 ογκολογικοί ασθενείς σε σύνολο 10.000 σε όλη την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι του πνεύμονα, των ωοθηκών, της κεφαλής τραχήλου της μήτρας και του μελανώματος έχουν καλύτερη απεικόνιση με την συγκεκριμένη εξέταση και  είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορούν πλέον να την κάνουν στο νησί.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...