Πανελλήνια πρωτιά για το Βενιζέλειο: Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με χαμηλή όραση

Κανένα σχόλιο

Ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος Γιώργος Παππάς πραγματοποίησε την πρώτη σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο τοποθέτηση ενθέματος σε ασθενή που έχανε την όρασή του

Μία πανελλήνια πρωτιά για την Κρήτη, το Ηράκλειο και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου πέτυχε ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος και χειρουργός αμφιβληστροειδούς, Διευθυντής ΕΣΥ κ. Γιώργος Παππάς. Την περασμένη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου ο κ. Παππάς προχώρησε στην πρώτη επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, για την τοποθέτηση ενός ενθέματος σε ασθενή, δίνοντας έτσι μεγάλες ελπίδες σε όλους όσοι υποφέρουν από χαμηλή όραση.

Το ένθεμα αυτό είναι ένας ειδικός τηλεσκοπικός φακός που τοποθετείται μέσα στον οφθαλμό μετά από επέμβαση καταρράκτη σε ασθενείς με προχωρημένη απώλεια της κεντρικής τους όρασης, λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

"Sponsored links"

Γιώργος Παππάς επέμβαση

Οι ασθενείς χάνουν σιγά σιγά την όρασή τους και σε προχωρημένες μορφές της νόσου αδυνατούν ακόμη και να αυτοεξυπηρετηθούν. Το επαναστατικό αυτό ένθεμα – μινιατούρα, το τηλεσκόπιο SING IMT (Smaller Incision New Generation Implantable Miniaturized Telescope) δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για να δώσει λύση στους ασθενείς εκείνους για τους οποίους δεν υπάρχει έως σήμερα διαθέσιμη θεραπεία.

Η εμφύτευση του SING IMT γίνεται με μία πολύ προηγμένη τεχνολογικά συσκευή ώστε να μπορεί να χωρέσει μέσα από την μικρότερη δυνατή τομή και να τοποθετηθεί στο μάτι. Οι χειρουργημένοι ασθενείς μετά από μια περίοδο αποκατάστασης μαθαίνουν από εξειδικευμένο επιστήμονα πως να χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο και να κινούνται στο χώρο με αυτό.

Γιώργος Παππάς επέμβαση

Με την εμφύτευση του SING IMT, ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών με πολύ χαμηλή οπτική οξύτητα, ενδέχεται να μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα, να διακρίνει μεγάλα γράμματα, να κινείται καλύτερα στο χώρο και γενικότερα να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπου έχει επέλθει καταστροφή της κεντρικής όρασης.

Το ένθεμα έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Για την τοποθέτηση του ενθέματος έχουν επιλέγει χειρουργοί οφθαλμίατροι από επιλεγμένα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικά ιδρύματα. Ο κ. Γιώργος Παππάς γίνεται ο πρώτος χειρουργός οφθαλμίατρος που πραγματοποίησε την εμφύτευση του ενθέματος SING IMT σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Το Βενιζέλειο σε συνεργασία με την Samsara Vision Group, την Αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει το SING IMT έχει στη διάθεση του 5 ενθέματα τα οποία χορηγήθηκαν δωρεάν για εμφύτευση σε αντίστοιχο αριθμό Ελλήνων ασθενών που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Γιώργος Παππάς επέμβαση

Το κόστος του κάθε SING ΙΜΤ πλησιάζει τα 25.000 Ευρώ. Οι υποψήφιοι για την εμφύτευση ασθενείς εξετάσθηκαν από τον κ. Παππά και τους συνεργάτες του στην Οφθαλμολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά και από ειδικούς επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ιταλία οι οποίοι εξειδικεύονται στη χαμηλή όραση. Ανάμεσα στους συνολικά δεκαπέντε ασθενείς που εξετάστηκαν επελέγησαν, σε πρώτη φάση, τρεις. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών στους οποίους θα τοποθετηθεί το ένθεμα είναι 10.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live