Παπαζάχος: “Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός”

Κανένα σχόλιο

Κατά πόσο συνδέεται ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, 2 Οκτωβρίου, Νότια-Νοτιοανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, με αυτόν της Καρπάθου, την ίδια μέρα αλλά και τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου. Στα ερωτήματα αυτά αναφέρθηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Αναλύοντας την πεποίθηση στην οποία κατέληξαν όλοι οι σεισμολόγοι, ότι ο χθεσινό σεισμός στην Κρήτη δεν συνδέεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε τι «αυτό σημαίνει ότι δεν συνδέεται με κάποιον άμεσο τρόπο. Συνήθως όταν έχουμε μία δόνηση σε μία περιοχή, εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων που ταξιδεύουν, κάποια ρήγματα μπορεί να έρθουν λίγο πιο γρήγορα σε διάρρηξη. Δηλαδή μπορεί ένα ρήγμα να ήταν ούτως ή άλλως έτοιμο να δώσει σεισμό και να κάνει κάποιον ισχυρό σεισμό λίγο νωρίτερα. Αυτό, για παράδειγμα, συνέβη και στην Κάρπαθο».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναφερόμενος εάν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από αυτόν, «υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ρήγματα μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σεισμοί αυτοί προκαλούνται εξαιτίας του σεισμού. Όταν ένα ρήγμα είναι ούτως ή άλλως ώριμο και έτοιμο να δώσει έναν σεισμό που θα τον έδινε έτσι κι αλλιώς μπορεί να επιταχυνθεί ή και να επιβραδυνθεί η διαδικασία. Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα το 1922 είχε προσεισμό 6,3 Ρίχτερ, κύριο σεισμό 6,8 και μετασεισμό 5,9 Ρίχτερ. Η περιοχή του ελληνικού τόξου είναι από αυτές που έχουν πολύ μεγάλα ρήγματα και δίνουν πολύ ισχυρούς σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ακολουθία είναι ισχυρή», είπε.

"Sponsored links"

Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος, ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το κατά πόσο θα πρέπει οι κάτοικοι του νησιού να εφησυχάσουν. «Μιλάμε για μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα που συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς. Κατά συνέπεια δεν είναι ζήτημα μίας και δύο ημερών. Πρέπει να δούμε γενικά πώς θα εξελιχθεί. Ο σύμμαχός μας εδώ είναι η απόσταση από τις ακτές. Γίνεται ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ, ισχυρότερος από το Αρκαλοχώρι, με πολύ μικρότερες επιπτώσεις», εξήγησε.

ethnos.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live