26.8 C
Chania
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2026

Παπασταύρου για υδρογονάνθρακες: Εντός χρονοδιαγραμμάτων ο διαγωνισμός για τις περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ

Ημερομηνία:

Τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ανάπτυξη του δικού της τομέα υδρογονανθράκων υπογράμμισε, με φόντο την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η νέα αυτή κρίση αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη χώρα μας να επιδιώξει, βήμα βήμα, να αναπτύξει τον δικό της τομέα υδρογονανθράκων, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, ώστε να στηρίζεται στο μέλλον μόνο στις δικές της δυνάμεις».

Διαγωνισμοί και χρονοδιάγραμμα

Ο Υπουργός σημείωσε πως ο διεθνής διαγωνισμός για τις θαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ και Νότια της Πελοποννήσου βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στην ευρωπαϊκή εφημερίδα την περασμένη Πέμπτη, ενώ η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Ο ανάδοχος αναμένεται να έχει αναδειχθεί εντός του 2025.

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης, ειδικά σε μια περίοδο διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων. Με το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου να διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ, η ανάγκη για απεξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθίσταται, σύμφωνα με τον Υπουργό, περισσότερο από ποτέ επιτακτική.

«Η ενεργειακή πολιτική είναι εθνική υπόθεση»

Η ενεργειακή πολιτική, όπως ανέφερε, δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης: «Η ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια της χώρας μας δεν ανήκει σε ένα κόμμα, αλλά είναι μία ‘εθνική πολιτική’ και η προσπάθεια επίτευξής της μία σκυταλοδρομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνέδεσε δε την ενεργειακή στρατηγική με τη δημοσιονομική σταθερότητα, επισημαίνοντας πως η ύπαρξη πλεονασμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων κρίσεων, όπως η τρέχουσα στη Μέση Ανατολή ή εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος.

Η λειψυδρία

Ο κ. Παπασταύρου έκανε και ειδική αναφορά στο οξύ ζήτημα της λειψυδρίας. Όπως είπε, σε σύσκεψη υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναζητήθηκαν λύσεις για τη δημιουργία μιας κεντρικής δομής που θα ενισχύσει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων και θα μειώσει τον κίνδυνο λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση για τα αυθαίρετα κτίσματα στον Σχινιά, ο Υπουργός απάντησε κατηγορηματικά: «Θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε θέματα πολεοδομικών παραβάσεων σε περιοχές Natura», προσθέτοντας πως το Υπουργείο κινητοποιήθηκε άμεσα, αποστέλλοντας Επιθεωρητές επί τόπου, ενώ ενεργοποιήθηκαν και οι συναρμόδιοι φορείς, ΟΦΥΠΕΚΑ και Δασική Υπηρεσία. «Αυτή η κατάχρηση των διαδικασιών και η ασυδοσία σταματάνε εδώ… Η υπόθεση θα φτάσει μέχρι τέλος, δεν θα κάνουμε πίσω», επεσήμανε.

Επερχόμενη ρύθμιση για τους μικρούς οικισμούς

Κλείνοντας, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμη η νομοθετική διάταξη για τη Ζώνη Γ’ των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Η νέα ρύθμιση θα αποκαθιστά την ασφάλεια δικαίου, θα οριοθετεί με σαφήνεια τα όρια των οικισμών και θα διασφαλίζει την προστασία της ιδιοκτησίας, με γνώμονα την αποκέντρωση και τις δημογραφικές ανάγκες της περιφέρειας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση Δημάρχου Αποκορώνου για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συμπολίτη

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης παρενέβη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξένησε τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας

Το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξένησε για δεύτερη χρονιά τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας EDIC II, με 30 εξεταστές από 7 ευρωπαϊκές χώρες και 8 Έλληνες.

Μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τονίζοντας τη σημασία της προσπάθειας και ευχαριστώντας οικογένειες και εκπαιδευτικούς.

Αποκαλυπτήρια προτομής Νικολάου Παπαδάκη στον Βάμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τελεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Παπαδάκη στον Βάμο Αποκορώνου, στο πλαίσιο διήμερου εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση.