15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παράκαμψη Τοπολίων – Έλους

Ημερομηνία:

Κ. Διευθυντά

Είναι πεποίθηση μου ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά μπορούν και πρέπει να διατυπώνουν ελεύθερα τις σκέψεις τους, αλλά όταν μέσα από αυτές ενημερώνουν το κοινό είναι απαραίτητο να λένε αλήθειες. Κάποιοι βέβαια τις διαστρεβλώνουν για δικούς τους «λόγους» αλλά εγώ δεν έχω τώρα να πω κάτι για αυτό.
Ο λόγος για το μεγάλο έργο της «Παράκαμψης Τοπολίων». Πέρασαν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης και παρά την καίρια σημασία που έχει το έργο για τον δήμο μας και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα. Ευτυχώς τώρα δημοπρατείται τον προσεχή Οκτώβριο και γι’ αυτό οφείλομε ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη, σε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που δούλεψαν για την ένταξη του.
Η μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην παγκοσμίως γνωστή θάλασσα της Ελαφονήσου, αποφέρει οφέλη σε όλο το Δήμο Κισάμου, και ειδικότερα στον άξονα από Καλουδιανά μέχρι Χρυσοσκαλίτισα από τον οποίο διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών. Αν λοιπόν και τώρα κάποιοι προσπαθήσουν ( και εμείς οι άλλοι τους αφήσουμε), και πετύχουν για μικροκομματικούς λόγους να σαμποτάρουν την υλοποίηση του απαραίτητου έργου της παράκαμψης (με επιχείρημα ότι ο υπάρχων δρόμος είναι απολύτως ασφαλής, αν και στα επίσημα έγγραφα είναι κλειστός από δεκαετία ), τότε σίγουρα θα υπάρξουν άλλοι δρόμοι πρόσβασης προς το Λαφονήσι τους οποίους χρόνια τώρα κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν. Τότε θα «τελειώσει» και θα μαραζώσει ολόκληρος ο άξονας των χωριών από Καλουδιανά μέχρι Χρυσοσκαλίτισα..
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί το έργο αυτό και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε την μεγάλη επισκεψιμότητα προς το Λαφονήσι για να αναδείξομε και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που έχει το κάθε χωριό για παραπέρα ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια των κατοίκων και των επιχειρήσεων τους.
Το φαράγγι Τοπολίων- Κατσοματάδω με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την σήραγγα που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το σπήλαιο της του Θεού Σοφίας, είναι στοιχεία που μπορούν και πρέπει να προσελκύουν πλήθος επισκεπτών για να τα απολαύσουν και δεν είναι σοφό να τα χαρίζουμε σε αυτούς που χρησιμοποιούν το δρόμο μόνο για πέρασμα.
Κάποιοι προωθούσαν το έργο «αντιστήριξης πρανών» ως άρτιο και τέλειο, (αρκετοί πίστεψαν ότι θα έντυναν το βουνό με πλέγματα για 100% ασφάλεια), αλλά όσοι έχουν δει το έργο, όπως και εγώ, πιστεύομε ότι ενώ έχει υπάρξει σημαντική μείωση του κινδύνου, δεν έχει απαλειφθεί τελειωτικά. Ευθύνη μας λοιπόν είναι να κινηθούμε και να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι σίγουρο ότι σε οποιαδήποτε δρόμο ή φαράγγι μπορεί να προκληθεί ατύχημα από κάποιο ζώο, αλλά, εκτός από την επίρριψη της ευθύνης στα κατσίκια, το θέμα είναι τι κάνουν διαχρονικά οι εκπρόσωποι Πολιτείας και φορέων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ατυχήματος. Μπορούμε άραγε να φανταστούμε και να νιώσουμε τι θα γινόταν αν πέρυσι έπεφτε η πέτρα όταν το λεωφορείο ήταν γεμάτο με παιδιά; Αν το τελευταίο συμβάν δεν είχε τελικώς αίσιο τέλος; Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι μελέτες, και οι στερεωτικές εργασίες και πέραν από τον χώρο του υλοποιούμενου έργου για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος ατυχήματος.
Ταυτόχρονα πρέπει να επιδιώξουμε την συνολική ανάδειξη του φαραγγιού με φυσιολατρικές διαδρομές, ειδικά από την ανατολική πλευρά του, που εκτός από το εκπληκτικό γεωλογικό ανάγλυφο της, θα δίνει την δυνατότητα στους περιπατητές να θαυμάζουν την σπάνια ομορφιά και της δυτικής πλευράς.
Υ.Γ. Πρέπει να σημειώσω ότι το Δ.Σ του Δήμου Κισάμου με την 168/1-Αυγ.-2012 απόφαση του ενέκρινε ομόφωνα την εκτέλεση του έργου «ανάπλασης Τοπολίων» με προϋπολογισμό 250.000,00 ευρώ, αλλά η μελέτη δεν ετοιμάστηκε γιατί τα χρήματα πήγαν σε άλλα χωριά και αυτό κύριε Δήμαρχε και αγαπητέ Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας, δεν είναι ευθύνη σίγουρα της αντιπολίτευσης.

Με εκτίμηση
Θεόδωρος Σταθάκης δημοτικός σύμβουλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...