25.8 C
Chania
Tuesday, May 28, 2024

Παρέμβαση Ηγουμενίδη για την στέρηση από το ΤΕΒΑ 8.500 απόρων οικογενειών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης για το μείζον κοινωνικό ζήτημα της στέρησης για 8.500 απόρους της Κρήτης από τους πόρους του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) με τη συνυπογραφή των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (τομεάρχης Εργασίας), Θεανώς Φωτίου (αναπλ. Τομεάρχης για θέματα κοινωνικής πρόνοιας), Έφης Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) και Κώστα Ζαχαριάδη (τομεάρχης Εσωτερικών).

Σχετικά με το θέμα τονίζεται στην ερώτηση ότι βρίσκονται σε απόγνωση 8.500 οικογένειες στην Κρήτη για τους οποίους «εδώ και 7 μήνες έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες αφού κάποιες επιχειρήσεις έχουν προσβάλει τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προς εύρεση προμηθευτών αγαθών, όπως και μεταφορικών εταιρειών, οι οποίες θα συνέδραμαν στην υλοποίηση του προγράμματος. Ως εκ τούτου, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που έχει άμεση ανάγκη για λόγους επιβίωσης να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν μπορεί να ωφεληθεί και μάλιστα χωρίς δική του ευθύνη».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην πόλη του Ηρακλείου μένουν εκτός 2.600 ωφελούμενοι του προγράμματος στον Δήμο Ηρακλείου, 270 οικογένειες αναμένουν την επαναλειτουργία του προγράμματος στον Δήμο Γόρτυνας, με αντίστοιχη εικόνα και σε άλλους δήμους, ενώ εκτός μένουν και οι δικαιούχοι στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος όπου τίθεται ως ζήτημα ζωτικής σημασίας η επαναλειτουργία του προγράμματος στήριξης των απόρων από το ΤΕΒΑ.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη που συνυπογράφουν συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα προτείνει να αλλάξει ο τρόπος διανομής των ειδών ΤΕΒΑ και να δοθεί στους δικαιούχους μια προπληρωμένη κάρτα για προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης που είχε δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2020 τροποποίησε τον Κανονισμό του ΤΕΒΑ λόγω κορωνοϊού, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη και ενέταξε το σύστημα της προπληρωμένης κάρτας στο ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει», αναφέρεται για το ίδιο θέμα.

Οι ερωτήσεις που απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών είναι: Πρώτον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν για να ενταχθούν και να αποκτήσουν την βοήθεια που δικαιούνται οι χιλιάδες άποροι συμπολίτες μας; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που «μπλοκάρουν» σήμερα το ΤΕΒΑ σε βάρος των ωφελουμένων; Και, τρίτον, θα προχωρήσουν στη λύση της προμήθειας των ειδών ΤΕΒΑ με προπληρωμένη κάρτα από τα καταστήματα της αγοράς, όπως επιτρέπει πλέον το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και έχει επανειλημμένα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ