Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα και τη λογοκρισία του facebook

Κανένα σχόλιο

Στην υποχρέωση της κυβέρνησης να παρέχει στη δικηγόρο του Δημήτρη Κουφοντίνα την απαραίτητη πρόσβαση στα έγγραφα γύρω από τη νομιμότητα της μεταγωγής του στον Δομοκό, αλλά και στις απόπειρες λογοκρισίας από το Facebook, με εκτενή αναφορά στο ΤhePressProject, αναφέρεται με παρέμβασή της η Διεθνής Αμνηστία.

«Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης υγείας του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν στη δικηγόρο του πρόσβαση σε επαρκείς πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της μεταφοράς του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού» τονίζει η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση και προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, και δεδομένης της εξαιρετικά ευάλωτης κατάστασής του, η οργάνωση παροτρύνει επίσης τις ελληνικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για την υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, να εκπληρώσουν το καθήκον τους να προστατεύσουν το δικαίωμά του στη ζωή, λαμβάνοντας υπόψη με σοβαρότητα και ευαισθησία το αίτημά του να μεταφερθεί στη φυλακή Κορυδαλλού σύμφωνα με τον νόμο 4760/2020»

Παράλληλα, στην παρέμβασή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται και στο κύμα λογοκρισίας από το Facebook, με εκτενή αναφορά στο ΤhePressProject και στους περιορισμούς που δεχτήκαμε από το βράδυ της Δευτέρας, έως το βράδυ της Τρίτης, όταν μετά την κατακραυγή οι αναρτήσεις επανήλθαν:

"Sponsored links"

«Η οργάνωση έχει ενημερωθεί ότι, στην περίπτωση του ειδησεογραφικού ιστότοπου «The Press Project», μια δημοσίευση στο Facebook που κάλυπτε μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, η οποία απλώς υποστήριζε το αίτημα του κρατούμενου για μεταφορά στη φυλακή Κορυδαλλού, αφαιρέθηκε από το Facebook. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν περιορισμοί στο δημοσιογραφικό ιστότοπο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εκπομπής ζωντανής ροής. Οι αναρτήσεις στο Facebook πολλών φωτορεπόρτερ που δείχνουν φωτογραφίες της εν λόγω διαδήλωσης, χωρίς περαιτέρω σχόλια ή τοποθέτηση, έχουν επίσης αφαιρεθεί, ενώ σε μία περίπτωση έχουν επιβληθεί επιπλέον περιορισμοί στη χρήση του λογαριασμού τους. Οι χρήστες/ριες ενημερώθηκαν ότι οι αναρτήσεις τους δεν συμφωνούσαν με τους κανόνες του Facebook σε σχέση με επικίνδυνες ομάδες ή άτομα» αναφέρει συγκεκριμένα

«Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, οι περιορισμοί στους λογαριασμούς ορισμένων φωτορεπόρτερ, καθώς και του Press Project, είχαν αρθεί, με το Facebook να φέρεται να δηλώνει ότι η απομάκρυνση των αναρτήσεων ήταν λάθος καθώς οι χρήστες/ριες είχαν συμμορφωθεί με τους όρους χρήσης. Ωστόσο, αρκετοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι περιορισμοί στους προσωπικούς τους λογαριασμούς παρέμεναν σε ισχύ. Αναφέρεται επίσης ότι οι περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ στη σελίδα μιας ομάδας δικηγόρων καθώς και σε μια σειρά προσωπικούς λογαριασμούς» προσθέτει.

Τέλος σημειώνει ότι «τέτοια περιστατικά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης ατόμων και δημοσιογράφων που προσπαθούν να επισημαίνουν τις ανησυχίες σχετικά με την απόκριση του κράτους στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα ή απλώς να καλύπτουν μια διαμαρτυρία υπέρ των αιτημάτων του. Ο αποκλεισμός αναρτήσεων που απλώς καλύπτουν μια ειρηνική διαμαρτυρία ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στο αίτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στερεί το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο και γι’ αυτόν τον λόγο το Facebook καλείται να σταματήσει τέτοιες ενέργειες.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης υγείας του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν στη δικηγόρο του πρόσβαση σε επαρκείς πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της μεταφοράς του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, και δεδομένης της εξαιρετικά ευάλωτης κατάστασής του, η οργάνωση παροτρύνει επίσης τις ελληνικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για την υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, να εκπληρώσουν το καθήκον τους να προστατεύσουν το δικαίωμά του στη ζωή, λαμβάνοντας υπόψη με σοβαρότητα και ευαισθησία το αίτημά του να μεταφερθεί στη φυλακή Κορυδαλλού σύμφωνα με τον νόμο 4760/2020.

Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σε σχέση με πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας αναρτήσεων στο Facebook από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και φωτορεπόρτερ, που απλώς κάλυπταν τις διαδηλώσεις υπέρ του αιτήματος μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή Κορυδαλλού. Αντίστοιχα περιστατικά λογοκρισίας έχουν καταγραφεί απέναντι και σε πολλούς άλλους/ες χρήστες/ριες, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλων ατόμων, που απλώς εξέφραζαν την υποστήριξή τους στα δικαιώματα του κρατούμενου και στο αίτημα μεταφοράς του, καθώς και την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του λόγω της παρατεταμένης απεργίας πείνας.

Η οργάνωση έχει ενημερωθεί ότι, στην περίπτωση του ειδησεογραφικού ιστότοπου «The Press Project», μια δημοσίευση στο Facebook που κάλυπτε μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, η οποία απλώς υποστήριζε το αίτημα του κρατούμενου για μεταφορά στη φυλακή Κορυδαλλού, αφαιρέθηκε από το Facebook. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν περιορισμοί στο δημοσιογραφικό ιστότοπο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εκπομπής ζωντανής ροής. Οι αναρτήσεις στο Facebook πολλών φωτορεπόρτερ που δείχνουν φωτογραφίες της εν λόγω διαδήλωσης, χωρίς περαιτέρω σχόλια ή τοποθέτηση, έχουν επίσης αφαιρεθεί, ενώ σε μία περίπτωση έχουν επιβληθεί επιπλέον περιορισμοί στη χρήση του λογαριασμού τους. Οι χρήστες/ριες ενημερώθηκαν ότι οι αναρτήσεις τους δεν συμφωνούσαν με τους κανόνες του Facebook σε σχέση με επικίνδυνες ομάδες ή άτομα.

"Sponsored links"

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, οι περιορισμοί στους λογαριασμούς ορισμένων φωτορεπόρτερ, καθώς και του The Press Project, είχαν αρθεί, με το Facebook να φέρεται να δηλώνει ότι η απομάκρυνση των αναρτήσεων ήταν λάθος καθώς οι χρήστες/ριες είχαν συμμορφωθεί με τους όρους χρήσης. Ωστόσο, αρκετοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι περιορισμοί στους προσωπικούς τους λογαριασμούς παρέμεναν σε ισχύ. Αναφέρεται επίσης ότι οι περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ στη σελίδα μιας ομάδας δικηγόρων καθώς και σε μια σειρά προσωπικούς λογαριασμούς.

Η οργάνωση σημειώνει ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης ατόμων και δημοσιογράφων που προσπαθούν να επισημαίνουν τις ανησυχίες σχετικά με την απόκριση του κράτους στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα ή απλώς να καλύπτουν μια διαμαρτυρία υπέρ των αιτημάτων του. Ο αποκλεισμός αναρτήσεων που απλώς καλύπτουν μια ειρηνική διαμαρτυρία ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στο αίτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στερεί το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο και γι’ αυτόν τον λόγο το Facebook καλείται να σταματήσει τέτοιες ενέργειες.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις