15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και ο Αρχηγός της ΕΥΠ για την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Ημερομηνία:

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Η κίνηση αυτή προφανώς έχει ως στόχο την αποσύνδεση των υποκλοπών από την κυβέρνηση, μετά και την πολύ σοβαρή καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Το όνομα του κ. Δημητριάδη, είχε εμπλακεί τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον ίδιο να αρνείται κάθε ανάμιξη.

Την Τετάρτη οι Reporters United και η Εφημερίδα των Συντακτών, ανέδειξαν επιχειρηματικές συνδέσεις του κ. Δημητριάδη με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο. Ο κ. Μπίτζιος υπήρξε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, μέσω του οποίου έγινε η παγίδευση του κινητού του κ. Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Δημητριάδης αγόρασε την εταιρεία Canalis από τον Κωνσταντίνο Μπαζιώτη, ο οποίος εργαζόταν σε δύο εταιρείες που συνδέονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Στη συνέχεια, η εταιρεία Canalis είχε κοινή έδρα με τον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία Ventus ιδιοκτησίας Παναγίωτη Μπίτζιου, συμμετέχει σε μνημόνιο συνεργασίας με την Layth Capital Ventures, στην οποία διευθυντής είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Από τη μεριά του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει κάνει λόγο για κακόβουλα ερωτήματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Υπογραμμίζει δε ότι “η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα”.

Το πλήγμα για την κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι εδώ και χρόνια ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή και ότι ο βασικός λόγος παραίτησης είναι το κλίμα τοξικότητας και η στοχοποίησή του και αρνούνται οποιαδήποτε σχέση της κυβέρνησης και του ίδιου με την υπόθεση του Predator και τις υποκλοπές.

Η αποχώρηση Δημητριάδη, αποτελεί σαφώς μεγάλο ζήτημα για την λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς όλοι γνώριζαν ότι έπαιζε κομβικό ρόλο σε πολλούς τομείς.

Ο δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία είναι εδώ και χρόνια ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το δεξί του χέρι και ο άνθρωπος των “ειδικών αποστολών”.

Ήταν στο πλευρό του κ.Μητσοτάκη από το 2004, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους του συνεργάτες όταν κατέβηκε για πρώτη φορά βουλευτής μαζί με τους Θανάση Νέζη και Ελπιδοφόρο Παπανικόλοπουλο, και έμεινε κοντά του και στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως ειδικός σύμβουλος.

Παναγιώτης Κοντολέων: Παραιτήθηκε και ο αρχηγός της ΕΥΠ

Μετά από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ακόμα μία παραίτηση στη σκιά των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και διαδέχτηκαν την πολύ σοβαρή καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη πήρε σειρά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

"google ad"

Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Παναγιώτης Κοντολέων: Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πια διοικητής της ΕΥΠ άφησε αναπάντητα ερωτήματα, ενημερώνοντας την προηγούμενη Παρασκευή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση των καταγγελιών του Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε μέσω του εκπροσώπου του Χάρη Καστανίδη, από τον διοικητή της ΕΥΠ να κατανομάσει τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ. Μια υπήρεσία υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020. Εκτιμήθηκε μάλιστα από τον βουλευτή ότι δεν αρκεί η επίδειξη της οικονομικής επιθεώρησης της ΕΥΠ.

Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να έθεσε και ζητήματα που σχετίζονται με την σχέση του διοικητή της ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, ρωτώντας αν γνωρίζονταν πριν τοποθετηθεί ο Π.Κοντολέων στην συγκεκριμένη θέση. Τα ερωτήματα αυτά, πληροφορίες θέλουν να προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα που θέλησε να διακόψει μια τέτοιου είδους συζήτηση.

Επίσης ο Διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να δέχθηκε σειρά ερωτήσεων με αφορμή παλιότερη επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Οικονόμου που είχε μιλήσει για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις. Ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί ποιοι είναι οι ιδιώτες αυτοί και τους λόγους για τους οποίους είναι δυνατόν σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιεί ακριβά συστήματα παρακολούθησης.

Από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη δηλώθηκε στην επιτροπή πως η απόπειρα παρακολούθησης αποτελεί μείζον θέμα για την λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως και η διαλεύκανσή του.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Κοντολέων

Ο Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 oλοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ.

Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...