Παρουσία μόνο επισήμων λόγω κορωνοϊού τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Φρούριο Φιρκά τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ένωση Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Η έπαρση της σημαίας έγινε από κρητικό με παραδοσιακή ενδυμασία, χωρίς συμμετοχή πολιτών, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας Covid 19.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην επέτειο για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τόνισε:

"Sponsored links"

 «Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να δουν τον τόπο τους ενωμένο με την Ελλάδα. Η  1η Δεκεμβρίου του 1913, η ημέρα της Ένωσης, φέρνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Του μεγάλου Κρητικού πολιτικού που απέδειξε στην πράξη  τι σημαίνει η έννοια του πατριωτισμού και του εθνικού συμφέροντος. Του Κρητικού που ξεπέρασε την ιστορία γιατί στάθμιζε τη διεθνή συγκυρία και αξιοποιούσε τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων προς όφελος της χώρας του. Σήμερα, εδώ από τα Χανιά, αντλούμε δύναμη από τους αγώνες, το θάρρος, την αυταπάρνηση των προγόνων μας.

Παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξία πως θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δυσκολία».

Μήνυμα του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη 

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης απευθύνει το δικό του μήνυμα για την ημέρα:

“Πριν από 107 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου 1913, χιλιάδες Κρητικοί, μικροί και μεγάλοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την Ένωση με τη «μητέρα»-Ελλάδα, μετά από τις θυσίες και τους αγώνες αιώνων, που σήμανε και το επίσημο τέλος του Κρητικού Ζητήματος.

Ολόκληρο το νησί τιμά την σημερινή ιστορική ημέρα, όπου πριν από 107 χρόνια στο Φρούριο του Φιρκά υψώθηκε, για πρώτη φορά, η ελληνική σημαία, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού και «αρχιτέκτονα» της Ένωσης, Ελευθερίου Βενιζέλου, του Βασιλιά Κωνσταντίνου αλλά και του Ναυάρχου των Βαλκανικών Πολέμων, Παύλου Κουντουριώτη. Ανάμεσα στο πλήθος, διακρίνονταν οι συγκινητικές παρουσίες, των -ηλικιωμένων πια- οπλαρχηγών των κρητικών επαναστάσεων, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστου Μάντακα.

Ιδιαίτερα φέτος, τα μηνύματα της Ένωσης που απορρέουν εν μέσω της πανδημίας και των περιορισμών, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση για όλους μας. Μας τονίζουν την υποχρέωση, που έχουμε όλοι να μάθουμε από την εξαιρετικά διδακτική πορεία των αγώνων των προγόνων μας, μέχρι την πολυπόθητη Ένωση. Παρά τις όποιες δυσκολίες, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η στρατηγική τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στο πεδίο της καθημερινής ευθύνης που έχουμε ως πολίτες, είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουμε να επιτύχουμε.

"Sponsored links"

Ελπίζω και εύχομαι στην επέτειο αυτής της σημαντικής ημέρας του χρόνου, να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και να μπορέσουμε να τιμήσουμε και πάλι την επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα, με τη λαμπρότητα που της αρμόζει”.

{“macroEnabled”:false,”deviceTilt”:0.016808204434245688,”cameraPreset”:8,”shootingMode”:1,”customExposureMode”:0,”colorSpace”:”kCGColorSpaceDisplayP3″,”cameraType”:”Dual”,”cameraPosition”:1,”qualityMode”:2,”extendedExposure”:false,”focusMode”:0,”whiteBalanceProgram”:0}

Δηλώσεις έκαναν επίσης ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους πεσόντες στις επαναστάσεις της Κρήτης από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις