19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Πειράματα με δείγματα κορωνοϊού νυχτερίδας»: Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση ερευνών για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία – Τι λένε Ουάσινγκτον και Κιέβο

Ημερομηνία:

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρηματοδότησαν πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις σε ουκρανικά εργαστήρια.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».

Επίσης, ο Κονασένκοφ έκανε λόγο για «αμερικανικό σχέδιο», σχετικό με «μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορωνοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας από τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους είναι να αναπτύξουν βιοπαράγοντες ικανούς να στοχεύουν διάφορες εθνοτικές ομάδες», είπε ο Κιρίλοφ.

Ένα από τα έγγραφα που έλαβαν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνει ότι όλες οι μελέτες υψηλού κινδύνου σε ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια διεξήχθησαν υπό την καθοδήγηση ειδικών από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα είπε, «[τα υλικά] διαψεύδουν ξεκάθαρα τη δήλωση των ΗΠΑ ότι μόνο Ουκρανοί επιστήμονες εργάζονται στα βιοεργαστήρια του Πενταγώνου στην Ουκρανία χωρίς την παρέμβαση των αμερικανών βιολόγων», επεσήμανε ο Κιρίλοφ.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν απαξιωτικά τους Ουκρανούς ειδικούς. «Δίνεται προσοχή στους εξαιρετικά ταπεινούς μισθούς των ειδικών σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ. Αυτό καταδεικνύει μια χαμηλή εκτίμηση του επαγγελματισμού των Ουκρανών ειδικών και την αδιαφορία για αυτούς από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους», εξήγησε.

Ο Κιρίλοφ υπογράμμισε ότι τα λογιστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε χρήματα για συμμετοχή σε μελέτες απευθείας, χωρίς τη συμμετοχή μεσάζοντα.

Τι λένε Ουάσιγκτον και Κιέβο

Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο έχουν διαψεύσει την ύπαρξη στην Ουκρανία εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει από το 2018 τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μυστικά βιολογικά πειράματα σε εργαστήριο της Γεωργίας.

Απαντώντας στους νέους ρωσικούς ισχυρισμούς, η Ουάσινγκτον τους χαρακτήρισε «γελοίους» και σημείωσε ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για να χρησιμοποιήσει χημικό ή βιολογικό όπλο.

"google ad"

«Οι ρωσικές κατηγορίες είναι παράλογες, γελοίες και- όπως θα έλεγε ο Ιρλανδός καθολικός παππούς μου- ένα μάτσο κουραφέξαλα. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό. Κλασική ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Η Ρωσία «επενδύει στο να εφευρίσκει ψευδή προσχήματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φριχτές ενέργειες στην Ουκρανία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ψευδείς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Μόσχας και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Η Ρωσία είναι αυτή που έχει μακρόχρονο και κατά καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων αποπειρών δολοφονιών και δηλητηριάσεων πολιτικών εχθρών του Πούτιν, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι», έγραψε στο Twitter.

lifo.gr

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...