20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Δεκάδες ψηφίσματα για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ημερομηνία:

Φορείς, σύλλογοι και συλλογικότητες, από κάθε γωνιά της Κρήτης, με δεκάδες ψηφίσματα που φτάνουν στην εφημερίδα μας αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη. Ακολουθούν όσα μηνύματα μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε έως αυτή την ώρα

Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης

Η απώλεια του σπουδαίου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του  Διοικητικού  Συμβουλίου της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης..

Κατά τη διάρκειά της, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού,  οι  εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης,  αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντος και  την  πολύτιμη,  πολιτική και πολιτιστική παρακαταθήκη, την οποία κληροδότησε στις νυν και μέλλουσες γενιές  των Ελλήνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν σύμβολο. Με το έργο του, απορρόφησε, αναδιαμόρφωσε και παρέδωσε αρετές και  ιδανικά που δίνουν αξία στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανυψώνοντάς την σε πνευματικές και ψυχικές κορυφές που κατακτώνται με θυσία και  επίγνωση του ιερού  καθήκοντος της προάσπισης της ατομικής και συλλογικής Ελευθερίας, ανεξαρτήτως  κόστους.

Ακούραστος μαχητής, εμπνευσμένος καθοδηγητής, εσαεί κυριευμένος από  την ορμή  ενός  εφήβου και τη σοφία ενός  ενήλικα, αντέτεινε στη βία τη «μπαγκέτα» του, κάνοντας την ελπίδα – στίχο, την αντίσταση – τραγούδι , την προσταγή για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ισότητα και Δημοκρατία – μουσική: αφύπνισαν  καταπιεσμένες συνειδήσεις, μεταμόρφωσαν  την αγωνία σε αγώνα και  το φόβο, σε τολμηρή ανατροπή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πρότυπο: αξιοπρέπειας, αντοχής, υπέρβασης.   Η βιολογική απουσία του από τα εγκόσμια, αφήνει ανεπηρέαστη την ακτινοβολία του, που είναι παγκόσμια. Η δύναμη της ασυμβίβαστης σκέψης του και του αδούλωτου βίου του,  που αντανακλώνται στο ισχυρό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, θα αποτελεί πάντα το εφαλτήριο αγώνων για την Ειρήνη και την Ελευθερία.

Με αυτό το πνεύμα και με την κοινή παραδοχή και βεβαιότητα ότι ο  Μίκης Θεοδωράκης θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων και των ανά την υφήλιο καταξιωμένων πνευματικών δημιουργών, ως ένας από τους ικανότερους εκφραστές και αξιότερους πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος και ψυχής.

Οι εκπρόσωποι της  Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα  των κατοίκων του νησιού που σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι μόνον για να υποκλιθούν και να αποχαιρετήσουν στην τελευταία κατοικία του,  στη γενέτειρα του τον Γαλατά Χανίων, τον «Πρωτομάστορα του Ήλιου»  Μίκη Θεοδωράκη, αποφάσισαν ομόφωνα :

–  Να παραστεί αντιπροσωπεία της ΠΕΔ στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και στην ταφή του,  στα Χανιά και να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

–  Να εξεταστούν προτάσεις και ιδέες απόδοσης τιμής,  αντάξιες του ηθικού, κοινωνικού και πολιτιστικού διαμετρήματος του εκλιπόντος, που θα καθοριστούν στο εγγύς μέλλον στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Κρήτης.

– Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

Ψήφισμα Δήμου Κισσάμου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  στις 07 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής.

"google ad"

Με αυτό το ψήφισμα, που είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε, αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μουσικό γίγαντα, ο  οποίος έδωσε στον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα να γνωρίσει την ποίηση των σημαντικότερων ποιητών της Ελληνικής Γραμματείας. Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που ανέδειξε στο εξωτερικό τον ηρωισμό των Ελλήνων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και στη δικτατορία.

Η Κίσσαμος, τόπος καταγωγής των προγόνων του, συγκινημένη τον αποχαιρετά.

Οι μελωδίες του θα συνεχίσουν  να ζουν στις ψυχές όλων μας και με τα τραγούδια του θα μεγαλώνουν οι  επόμενες γενιές των Ελλήνων και του κόσμου.

«ΟυρανοΜίκη» μας, ο ήλιος της δικαιοσύνης σου θα λάμπει πάντοτε!

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή, αποφάσισε ομόφωνα:

Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος, την βαθιά θλίψη του, την συμπαράσταση στο βαρύ πένθος τους και τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του.

  1. Ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετέχουν στο λαϊκό προσκύνημα στον Ι.Μ.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου και στην εξόδιο ακολουθία την Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου, ημέρα ταφής του.
  2. Να πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση εις μνήμη του Μίκη θεοδωράκη.
  3. Να προταθεί στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας, να δοθεί η ονομασία «Μίκη Θεοδωράκη» σε μία οδό της πόλης της Κισσάμου.
  4. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο.

 

ΤΕΕ τμήμα Δυτικής Κρήτης

Το ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΉΣ ΚΡΗΤΗΣ και το σύνολο των μηχανικών της περιοχής μας αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον μεγάλο συντοπίτη μας Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης, εκτός των άλλων, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Τέχνη συνδυάζοντας με ιδανικό τρόπο την μουσική με το έργο κορυφαίων ποιητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα σαν ασυμβίβαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης στάθηκε πάντοτε στο πλευρό του Ελληνικού Λαού σε όλες τις περιόδους της ζωής του.

Μίκη,  σε ευχαριστούμε για όλα, καλό σου ταξίδι…

 

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την βαθειά θλίψη και τα ειλικρινά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, πολιτικού και συγγραφέα, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μία σπουδαία προσωπικότητα, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλα και σημαντικά πολιτικά γεγονότα του τόπου, διαμορφώνοντας πολλές φορές τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Το πάθος για τη μουσική και τις ιδέες του δημιούργησαν μία προσωπικότητα ανθρώπου, που έχει συνδέσει το όνομα του με όλα τα είδη της μουσικής, καθώς επίσης και τον κλασσικό ήχο γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Κατάφερε το 1964 να κάνει γνωστό διεθνώς το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό, το συρτάκι “Ζορμπάς”, βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Από το πρωί, στο ΕΚΗ στο πλαίσιο της κήρυξης εθνικού πένθους για τον θάνατο του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη κυματίζει μεσίστια η Ελληνική Σημαία, ενώ από την μικροφωνική ακούγονται τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη.

Το ΕΚΗ ευχαριστεί τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης, της Εργατιάς της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, τον Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν ο εμπνευστής σε  εργατικούς αγώνες και σε αγώνες υπέρ της Δημοκρατίας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…..

 

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Χανίων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη…

Τον δημιουργό που κατάφερε να κλείσει στο έργο του τους χτύπους της καρδιάς του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Μπόρεσε να εκφράσει τις χαρές, τις λύπες, τους πόθους και την επίμονη πάλη για καλύτερη ζωή των γυναικών και των αντρών του καθημερινού μόχθου. Των ανθρώπων που «σε κάθε βήμα κέρδιζαν μια οργιά ουρανό για να τον δώσουν», που «φέρναν τη ζωή στα δυο στεγνά τους χέρια σαν ποτάμι»… Στους γενναίους άντρες και στις αλύγιστες γυναίκες που δε δίσταζαν να θυσιάσουν το παρόν για το μέλλον, δίνοντας πρόθυμα ζωή για ζωή…

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν καλλιτέχνης της απομόνωσης. Πάλεψε μαζί με τον λαό, έγινε αξεχώριστο κομμάτι της ζωής και του αγώνα του. Οι νότες του αποπνέουν τη φρεσκάδα της αμεσότητας, μαγεύουν και μαγεύονται από τους στίχους των ποιητών της δύναμης, της αντίστασης, της λευτεριάς.

Γι’ αυτό και ο λαός τον τίμησε όσο βρισκόταν στη ζωή και θα συνεχίσει να τον τιμά, χαρίζοντάς του την αθανασία. Τα τραγούδια του θα μείνουν στη μνήμη μας και στα χείλη μας. Θα μας συνοδεύουν στη δύσκολη καθημερινότητά μας, στον ανηφορικό αλλά γόνιμο δρόμο που συνειδητά βαδίζουμε παλεύοντας ανυποχώρητα για έναν καλύτερο κόσμο. Στης ζωής την ανηφόρα, όταν κρατάμε σφιχτά το χέρι ο ένας του άλλου, η μία της άλλης, σηκώνοντας τις σημαίες του αγώνα, τα τραγούδια του Μίκη θα είναι πάντα εκεί.

Κι ο ήλιος θα είναι βέβαιος για τον κόσμο…

 

Ιατρικός, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός Σύλλογος

Οι Σύλλογοι Υγειονομικών Χανίων (Ιατρικός – Οδοντιατρικός – Φαρμακευτικός) αποχαιρετούν τον Οικουμενικό Έλληνα – Επαναστάτη – Δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, που με το ήθος και τις δημιουργίες του οδήγησε τους αγώνες γενεών για έναν καλύτερο κόσμο. Τον Οραματιστή – Συνθέτη που σφράγισε τον πολιτισμό μας, κάνοντας προσιτή σε όλους τους Έλληνες την ποίηση.

Υποκλινόμαστε με δέος και συγκίνηση στον Περήφανο Κρητικό που θα μείνει αιώνια στις καρδιές και στη σκέψη μας.

Για την αύρα σου που πότισε τα νιάτα μας…. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...