13.8 C
Chania
Δευτέρα, 2 Μαρτίου, 2026

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ – JOHANNES GUTENBERG
(Μάιντς, Γερμανία 1394; – 1468)

Περίφημος γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της τυπογραφικής μεθόδου με χυτά μεταλλικά κινητά στοιχεία, το 1440 στο Στρασβούργο. Η μυστικότητα των μεθόδων του, οι διενέξεις με τους συνεταίρους του, οι οικονομικές δυσχέρειες και οι θλίψεις χαρακτηρίζουν τη ζωή του. Φαίνεται ότι η οικογένειά του μετακόμισε από το Μάιντς στο Έλτβιλλ Αμ Ρέιν και πιθανώς ο ίδιος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης. Το Καθολικόν, μικρό λεξικό που τυπώθηκε με σταθερά ξύλινα πλαίσια, αποτελεί το πρώτο του έργο, ενώ η Βίβλος των τριάντα έξι στίχων αποτελεί το πλέον περίφημο δημιούργημά του. Λατινικές γραμματικές, συγχωροχάρτια και λαϊκά έντυπα, εκδόθηκαν από το εργαστήριο του Γουτεμβέργιου. Η εξέλιξη της τυπογραφίας με τη μέθοδο του Γουτεμβέργιου, διευκολύνοντας τη μετάδοση της γνώσης συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Βιβλιογραφία: Mars. McLuhan, The Gutenberg Galaxy, The making Typographic Man, 1962, Mich. Hart, The 100, A ranking of the most influential persons in history, 1978, E.L. Eisenstein, The printing press as an agent of Change, 1980, S. Fischer – Fabian, Άνθρωποι που άλλαξαν τον κόσμο, 2008. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια,, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου.

Εικονογραφία: Ανδριάντας, Δαβίδ Ντ’ Ανζέρ, Στρασβούργο, Ανδριάντας, Θωρβάλντσεν, Μαγεντία.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ)

* * *

Ένα βιβλίο αποτελείται από κείμενα, από λέξεις γραμμένες, από γράμματα. Τα γράμματα είναι γραπτά σημεία, φωνητικά σύμβολα, εικόνες φράσεων. Οι εικόνες αυτές διαιρούν ήχους, απεικονίζουν λόγια, συμβολίζουν το λόγο των πραγμάτων. Ο λόγος είναι ομιλία, περιέχει συλλογισμούς, σημαίνει τη λογική σειρά των θεμάτων. Είναι Λογική, Κρίση, Αιτία, Σχέση, Αναφορά, Ουσία, Υπόσταση, Απόφανση, Δικαιολογία, Αρμονία. Είναι αναλογικά Βράχμα των ινδών, Ταό στην Κίνα, ιουδαϊκή Σοφία, ελληνικός Λόγος.
Έτσι ο Λόγος γίνεται Πνεύμα, ύστερα Δύναμη, τέλος Πράξη. Η πένα και η βόμβα είναι από το ίδιο μέταλλο. Και η ιδέα γίνεται δύναμη όταν εισχωρήσει μέσα στη μάζα.

Το βιβλίο αποτυπώνει το γραπτό λόγο, μεταδίδει γνώσεις, διασώζει διανοήματα, αλλά προκαλεί και διεργασίες, απελευθερώνει δυναμική, οδηγεί σε δράση. Ο γραπτός λόγος είναι το σύμβολο του προφορικού λόγου, η έκφραση των εννοιών, το σχεδίασμα των ιδεών.

Το βιβλίο είναι λοιπόν Λόγος, Αιτία, Πράξη. Είναι το σχέδιο, η παράσταση και το σύμβολό τους.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάκριση για τον Δήμο Καντάνου–Σελίνου στα Greek Green Awards 2026

Ο Δήμος Καντάνου–Σελίνου διακρίθηκε στα Greek Green Awards 2026 για το έργο μετατροπής του πρώην ΧΥΤΑ Πελεκάνου σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 470 kW.

Πανελλαδικές στάσεις εργασίας από τη Δ.Ο.Ε. για τις υποχρεωτικές υπερωρίες στα σχολεία

Η Δ.Ο.Ε. κηρύσσει πανελλαδικές στάσεις εργασίας από 2/3 έως 31/3/2026 για τις υποχρεωτικές υπερωρίες. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τα κενά στα σχολεία.

38ο Σκακιστικό Μαθητικό Ατομικό Πρωτάθλημα Ν. Χανίων: Μεγάλη συμμετοχή 262 μαθητών από όλο τον νομό

262 μαθητές από όλο τον νομό Χανίων συμμετείχαν στο 38ο Σκακιστικό Μαθητικό Πρωτάθλημα στα Χανιά. Διεκδίκησαν πρόκριση για Πανελλήνιο και Παγκρήτιο πρωτάθλημα.

Εργασίες κλαδέματος από τον Δήμο Χανίων την Τρίτη 3 Μαρτίου

Εργασίες κλαδέματος προγραμματίζονται την Τρίτη 3 Μαρτίου στα Χανιά, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 94 και στην οδό Μανουσογιαννάκηδων. Προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.