18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ποιος θυμάται τον 22χρονο Ηρακλή Μαραγκάκη; 5 Δεκεμβρίου 2003 δολοφονήθηκε από ειδικούς φρουρούς | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Η δολοφονία του 22χρονου ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ Ηρακλή Μαραγκάκη από τα πυρά αστυνομικών έξω από το Ηράκλειο προκάλεσε αντιδράσεις, πρωτόγνωρες ακόμη και για τα δεδομένα της Κρήτης, με νεαρούς να πετροβολούν το κτίριο της Ασφάλειας Ηρακλείου, να αναποδογυρίζουν περιπολικά και να ξυλοκοπούν έναν ένστολο που έπεσε στα χέρια τους!

Την ώρα που καμιά δεκαπενταριά αστυνομικοί είχαν ταμπουρωθεί στο τμήμα, εκείνοι σε έξαλλη κατάσταση «έπαιρναν πίσω το αίμα του Ηρακλή», που ήταν πλέον «φυτό» από τη σφαίρα που τον έπληξε στο κεφάλι, σε έναν τροχονομικό έλεγχο ρουτίνας…

Το μπλόκο του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου είχε στηθεί λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 2003 στο δρόμο Ανωγείων – Ηρακλείου, κοντά στις Γωνιές Μαλεβιζίου.

Ο επικεφαλής αρχιφύλακας Γιώργος Δημητρακάκης 28 χρόνων και οι ειδικοί φρουροί Νίκος Μακρυποδάκης 25 και Θωμάς Γκούτζας 29 χρόνων έκαναν σήμα στο αγροτικό φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν τρεις νεαροί. Ο οδηγός σταμάτησε, αλλά όταν ο αρχιφύλακας του είπε να κάνει δεξιά για να μην υπάρχει κίνδυνος από τα διερχόμενα οχήματα, πάτησε γκάζι και τράπηκε σε φυγή.

Τότε και οι τρεις ένστολοι τράβηξαν τα όπλα τους και άνοιξαν πυρ. Ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, ενώ οι σφαίρες έκαναν «σουρωτήρι» τα λάστιχα του αυτοκινήτου, που ακινητοποιήθηκε περίπου 200 μέτρα μακριά.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην αρχή στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων και στη συνέχεια στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Ο οδηγός Νίκος Γιαλιτάκης 22 χρόνων και ο δεύτερος συνεπιβάτης Ευάγγγελος Παπουτσάκης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Ρεθύμνου.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, «τα όπλα των ανδρών της ομάδας κατασχέθηκαν, προκειμένου να αποσταλούν αρμοδίως για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την διακρίβωση των συνθηκών που έλαβε χώρα το συμβάν και τον καταλογισμό ευθυνών».

Οι αστυνομικοί του ΤΑΕ Ρεθύμνου συνελήφθησαν, ενώ ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Έγινε ακόμη γνωστό από την Αστυνομία ότι κοντά στο σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το αγροτικό φορτηγάκι βρέθηκαν δέκα γραμμάρια χασίς.

Την επόμενη ημέρα η οδός Ρολέν, όπου στεγαζόταν η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς δεκάδες νεαροί, φίλοι και όχι μόνο του Ηρακλή Μαραγκάκη, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Μέσα σε λίγα λεπτά η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε άγρια επίθεση με πέτρες, ενώ οι διαδηλωτές αναποδογύρισαν και έσπασαν δύο περιπολικά και ξυλοκόπησαν έναν αστυνομικό, που δεν πρόλαβε να «ταμπουρωθεί» στο τμήμα, όπως έκαναν οι περίπου 15 συνάδελφοί του που ήταν υπηρεσία εκείνη την ώρα! Δύο από τους νεαρούς συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Την ώρα που ο Ηρακλής Μαραγκάκης έχανε τις ελπίδες του μετά από «μάχη» τεσσάρων ημερών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, οι γονείς του έπαιρναν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα ζωτικά όργανά του. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη, «οι βλάβες ήταν μη αναστρέψιμες»…

Οι τρεις αστυνομικοί πήραν το δρόμο για τη φυλακή, μετά από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και της ανακρίτριας Μαρία Μπαντουβά. Δεν απολογήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο, αλλά στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, όπου μετέβη η ανακρίτρια για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή ενδεχόμενων επεισοδίων.

"google ad"

Στο τελευταίο «αντίο» στον 22χρoνο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας Καμινίων, ήταν παρόντες ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, σύσσωμη η οικογένεια της κρητικής ομάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΑΕ και αντιδήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Ξημέρη, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πολλοί Ηρακλειώτες, που παρακολούθησαν από κοντά την άνιση μάχη του άτυχου νεαρού με το θάνατο.

Ο Ηρακλής Μαραγκάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο του ΟΦΗ, παίζοντας στην ερασιτεχνική ομάδα του συλλόγου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2003, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το θάνατό του, ο αγώνας του ΟΦΗ με την ΑΕΚ στο «Γεντί Κουλέ» μετατράπηκε σε συλλαλητήριο. Οι οπαδοί των γηπεδούχων απαίτησαν -και πέτυχαν- την απομάκρυνση των αστυνομικών των ΜΑΤ από το γήπεδο του Ηρακλείου.

Λίγες μέρες μετά σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε ο αγώνας του ΟΦΗ με την ΑΕΚ.

Λίγο πριν την έναρξη του ματς οπαδοί του ΟΦΗ περιέφεραν στον αγωνιστικό χώρο ένα πανό που είχε τη φωτογραφία του αδικοχαμένου νέου και έγραφε: Ηρακλή είσαι και συ εδώ. Ακόμα και οι οπαδοί της ΑΕΚ χειροκρότησαν θερμά όταν οι οπαδοί του ΟΦΗ πέρασαν μπροστά από τη θύρα 1. Στη συνέχεια το πανό τοποθετήθηκε στα κιγκλιδώματα της θύρας 4. Εκεί υπήρχε ένα ακόμη τεράστιο πανό που έγραφε: Ηρακλή θα είσαι πάντα στην καρδιά μας.

Λίγο μετά την παράταξη των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ πήγαν και άφησαν λουλούδια στο σημείο που ήταν το πανό με τη φωτογραφία του νέου που τόσο πρόωρα και άδικα χάθηκε. Με το σφύριγμα της έναρξης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, ενώ νεκρική σιγή επικρατούσε στις κερκίδες όπου οι φίλαθλοι σηκώθηκαν όρθιοι.

Λίγο πριν λήξει η σιγή μία δυνατή φωνή ακούστηκε από οπαδό της θύρας 4: Ηρακλή ζεις και τότε όλοι χειροκρότησαν θερμά, αποδίδοντας φόρο τιμής στο νέο που πριν λίγο καιρό ύψωνε κι αυτός τη φωνή του για την αγαπημένη του ομάδα. Τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οργανωμένοι οπαδοί φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας. Στο 5ο λεπτό του αγώνα δύο διμοιρίες ΜΑΤ μπήκαν στο γήπεδο από τη θύρα που είναι μεταξύ των θυρών 5 και 8 αλλά αποχώρησε αμέσως εξαιτίας της αντίδρασης των οπαδών. Να σημειώσουμε ότι μπροστά στα κιγκλιδώματα της θύρας 4 δεν υπήρχαν άνδρες των ΜΑΤ όπως σε όλους τους προηγούμενους αγώνες.

Τον Φεβρουάριο του 2004 οι τρεις ένστολοι αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους, αλλά χωρίς χρηματική εγγύηση, μέχρι να γίνει η δίκη τους. Θα έπρεπε να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ απαγορεύτηκε και η έξοδός τους από τη χώρα. Το Μάρτιο του 2006 κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων. Την ημέρα έναρξης της δίκης νεαροί αντιεξουσιαστές έκαναν πορεία και ανάρτησαν πανό στη Νομαρχία.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως την οποία αντιμετώπιζαν. Ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Βούλγαρης τους προειδοποίησε στην αρχή της διαδικασίας:

«Και οι τρεις αρνηθήκατε την ενοχή σας. Ποιος το έκανε; Αν κάποιος πιστεύει ότι το έκανε, καλύτερα να το παραδεχθεί γιατί θα πάρει στο λαιμό του και τους άλλους…».

Στην κατάθεσή της η μητέρα του Ηρακλή Μαραγκάκη, Ευσεβία Μπουρζάνη, εκτίμησε ότι ήθελαν να σκοτώσουν το παιδί της και σε ερώτηση ποιος ευθυνόταν, έδειξε με το χέρι της τον αρχιφύλακα που ήταν ο επικεφαλής του μπλόκου.

«Αυτός έδωσε την εντολή και πυροβόλησε πρώτος στην ευθεία».

Σε ερώτηση για την μικροποσότητα χασίς που βρέθηκε στο σημείο του μπλόκου, είπε ότι «πολλά παιδιά καπνίζουν ένα τσιγάρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλήτες».

Και πρόσθεσε:

«Το δικό μου παιδί δεν έπαιρνε ναρκωτικά. Έκανε αθλητισμό και έπαιζε στον ερασιτέχνη ΟΦΗ. Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά έθιξαν τον εγωισμό των αστυνομικών και γι’ αυτό πυροβόλησαν. Ο αρχιφύλακας, μάλιστα, δεν κάλεσε ασθενοφόρο, αλλά μετέφερε ο ίδιος τον Ηρακλή στα Ανώγεια με το αυτοκίνητο των παιδιών, που είχε κατεστραμμένα λάστιχα».

Ο Νίκος Γιαλιτάκης, που οδηγούσε το μοιραίο φορτηγάκι, κατέθεσε ότι ανέβηκαν στα Ζωνιανά για να αγοράσουν δέκα γραμμάρια χασίς και κατά την επιστροφή ένα άτομο που είδαν τυχαία κοντά στο μπλόκο τους ενημέρωσε για την παρουσία των αστυνομικών.

«Τρομάξαμε όταν οι αστυνομικοί μας έβρισαν και ένας από αυτούς σήκωσε το όπλο του. Πήραν τα κλειδιά από τη μηχανή, αλλά μου τα έδωσαν πίσω για να το μετακινήσω δεξιότερα ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Λόγω του φόβου που με είχε καταβάλει, ανέπτυξα ταχύτητα. Δεν περίμενα ότι θα μας πυροβολούσαν…».

Μετά από πενθήμερη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αρχιφύλακα Δημητρακάκη για την ανθρωποκτονία του Ηρακλή Μαραγκάκη και δύο απόπειρες και τον καταδίκασε σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 13 ετών. Οι δύο ειδικοί φρουροί αθωώθηκαν για τη δολοφονία και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Τον Μάρτιο του 2007 έγινε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιώς.

Κατά πλειοψηφία των τεσσάρων ενόρκων, η κατηγορία σε βάρος του αρχιφύλακα μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, παρά τη διαφορετική άποψη των τριών δικαστών, που θεωρούσαν ότι έπρεπε να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η ποινή του, φυλάκιση πεντέμισι ετών, θεωρήθηκε «χάδι»…

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, πράγμα που δε συνηθίζεται στο δεύτερο βαθμό, «έκλεισε» με το θρήνο της μάνας στο άκουσμα της ποινής εκείνου που με τη σφαίρα του σκότωσε το γιο της.

Η γυναίκα είχε έρθει στην Ελλάδα για τη δίκη αυτή, ενώ ο πατέρας ήταν  με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο.

Ποιος θυμάται σήμερα τον Ηρακλή Μαραγκάκη;

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_4jk1mUORgA”]

[vimeo url=”https://vimeo.com/80962088″]

astinomiko.gr

athens.indymedia.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ