“Πολεμοκαπηλεία, ψέματα και μίσος”: Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη παραιτήθηκε για την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Μπόρις Μποντάρεφ εξέδωσε δημόσια δήλωση λέγοντας: «Ποτέ δεν ντρεπόμουν τόσο πολύ για τη χώρα μου»

Ένας βετεράνος Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη παραιτήθηκε λόγω της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία σε μια σπάνια πολιτική διαμαρτυρία από το ρωσικό κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπόρις Μποντάρεφ, σύμβουλος στη μόνιμη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, έγραψε σε δημόσια δήλωση:

«Ποτέ δεν ντρεπόμουν τόσο πολύ για τη χώρα μου».

«Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται με τη διπλωματία», έγραψε ο διπλωμάτης, βετεράνος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι όλα πολεμοκαπηλεία, ψέματα και μίσος. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, των πολύ λίγων ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απομόνωση και υποβάθμιση της χώρας μου. Η Ρωσία δεν έχει πλέον συμμάχους και δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος παρά μόνο η απερίσκεπτη και κακοσχεδιασμένη πολιτική της».

Ο Μποντάρεφ είναι ο διπλωμάτης υψηλότερου επιπέδου που έχει ως τώρα παραιτηθεί δημόσια από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λόγω του πολέμου, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Σε τηλεφωνική συνέντευξη στον Guardian, ο Μποντάρεφ επιβεβαίωσε ότι είχε συντάξει τη δήλωση και υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του τη Δευτέρα.

«Η απόφαση ήταν πολύ απλή», είπε ο Bondarev. «Όταν βλέπεις ότι η χώρα σου κάνει τα χειρότερα πράγματα και ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος κατά κάποιο τρόπο σχετίζεσαι με αυτό, είναι δική σου απόφαση απλώς να τερματίσεις τη σύνδεσή σου με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και δεν θέλω να έχω καμία ευθύνη για αυτό που δεν εγκρίνω».

Ο Bondarev δημοσίευσε τη δήλωση στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο LinkedIn και έστειλε αντίγραφα σε διπλωμάτες και μέσα ενημέρωσης. Είπε ότι μπήκε στο γραφείο του τη Δευτέρα, υπέβαλε την παραίτησή του και αποχώρησε.

“Η απόφαση πάρθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συγκεντρώσω κάποια αποφασιστικότητα για να το κάνω”, είπε.

Ο Hillel Neuer, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης UN Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Γενεύη, αποκάλεσε τον Bondarev «ήρωα».

«Καλούμε τώρα όλους τους άλλους Ρώσους διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη –και παγκοσμίως– να ακολουθήσουν το ηθικό παράδειγμά του και να παραιτηθούν», είπε.

Ο Νόιερ ζήτησε επίσης να επιτραπεί στον Μποντάρεφ να μιλήσει στο φόρουμ του Νταβός αυτής της εβδομάδας, μια συγκέντρωση της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ σε ένα ορεινό θέρετρο στην Ελβετία.

Η δήλωση του Bondarev επιβεβαιώθηκε και από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Kommersant, το οποίο είπε ότι «γνωρίζει επίσης τα ονόματα πολλών άλλων διπλωματών που παραιτήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, αλλά σχεδόν κανένας από αυτούς έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις για αυτό».

Ο Μποντάρεφ, σύμβουλος για τον έλεγχο των όπλων στη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, είπε ότι και άλλοι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν παρόμοια συναισθήματα για τον πόλεμο, αλλά είναι απίθανο να μιλήσουν.

"google ad"

«Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται όπως σκέφτομαι εγώ και βλέπουν την κατάσταση όπως είναι», είπε. «Αλλά δεν ξέρω αν κάποιοι από αυτούς θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Δεν νομίζω ότι θα είναι πολλοί».

Είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παράδοση της επιστολής παραίτησής του τη Δευτέρα.

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η [ρωσική] αντίδραση», είπε. «Ούτε εγώ ξέρω τι θα κάνω. Δεν έχω σχέδια.”

Ερωτηθείς αν είχε ζητήσει άσυλο εκτός Ρωσίας, είπε: «Νομίζω ότι αν κάποιος προσφερθεί να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, νομίζω ότι θα ήμουν ευγνώμων».

Όσον αφορά την επιστροφή στη Ρωσία, είπε ότι «δεν θα ήταν πολύ καλή ιδέα αυτή τη στιγμή».

Στη δημόσια δήλωσή του, ο Μποντάρεφ έβαλε στο στόχαστρο κορυφαία στελέχη όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, αποκαλώντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών «ένα καλό παράδειγμα της υποβάθμισης του συστήματος».

«Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, και μάλιστα εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου, δεν είναι μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά και, ίσως, το πιο σοβαρό έγκλημα κατά του λαού της Ρωσίας, με το γράμμα Ζ να σβήνει όλες τις ελπίδες και τις προοπτικές για μια ευημερούσα ελεύθερη κοινωνία στη χώρα μας», έγραψε.

«Αυτοί που συνέλαβαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα – να παραμείνουν στην εξουσία για πάντα, να ζουν σε πομπώδη άγευστα παλάτια, να πλέουν με γιοτ, απολαμβάνοντας απεριόριστη δύναμη και πλήρη ατιμωρησία», είπε. «Για να το πετύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όσες ζωές χρειάζονται. Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη πεθάνει μόνο γι’ αυτό».

Ο Μποντάρεφ είναι διπλωμάτης καριέρας που εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών από το 2002. Υπηρέτησε ως σύμβουλος για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων για σχεδόν μια δεκαετία, πρώτα στη Μόσχα και στη συνέχεια στη μόνιμη αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε, παρέμεινε ως διπλωμάτης ακόμη και όταν οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινώθηκαν επειδή ένιωθε ότι υπήρχε «κάποιο περιθώριο για διπλωματία, κάποιο περιθώριο για να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στην κανονικότητα».

«Αλλά τώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου, μόλις πηδήξαμε σε μια άβυσσο και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονική, ούτε επιστροφή πουθενά», συνέχισε. «Σήμερα φυσικά μπορούμε να δούμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, είναι απλώς ένας ολοκληρωτικός πόλεμος».

theguardian.com