Πολωνός πρωθυπουργός: Δεν θα στέλνουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία

Εκρήξεις ακούστηκαν για ακόμα μία νύχτα στο Κίεβο, όπου ήχησαν σειρήνες για ρωσική αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται μαρτυρίες. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στη Χερσώνα έπειτα βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον κυβερνήτης της επαρχίας, Ολεκσάντρ Προκούντιν.

Χθες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες πως απέκρουσαν επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων σε δύο στρατηγικής σημασίας τομείς του ανατολικού μετώπου, καθώς δυνάμεις των αντιπάλων τους αποπειράθηκαν να ανακαταλάβουν το χωριό Αντριίβκα που απελευθερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ρωσικοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν στα περίχωρα της Ρομπότινε, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στο μεταξύ οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Πολωνία βρίσκονται στα άκρα, μετά τις κατηγορίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι ορισμένοι στην Ευρώπη ουσιαστικά βοηθούν τη Ρωσία στις εξαγωγές σιτηρών. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα στέλνει πλέον όπλα στην Ουκρανία, όταν ρωτήθηκε εάν η Βαρσοβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο παρά τη διαφωνία για τις εξαγωγές.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα» είπε,
λίγες ώρες αφότου η Βαρσοβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Κιέβου εν μέσω διαμάχης για τα σιτηρά.

Η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου. Φιλοξενεί επίσης ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, στους οποίους έχουν παρασχεθεί διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.

Οι εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου πυροδοτήθηκαν από την απαγόρευση της Πολωνίας στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για την προστασία των συμφερόντων των αγροτών της και έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ προ ημερών ο Ζελένσκι υποστήριξε πως «είναι ανησυχητικό να βλέπεις πώς κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν την αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο – φτιάχνοντας ένα θρίλερ από το σιτάρι. Μπορεί να μοιάζουν να παίζουν τον δικό τους ρόλο, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούν να στήσουν τη σκηνή ενός ηθοποιού από τη Μόσχα», είπε.

Ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ύστερα τις ουκρανικές αρχές της Ουκρανίας λέγοντας το εξής: «Διότι εάν πρόκειται να κλιμακώσουν έτσι τη σύγκρουση, θα προσθέσουμε επιπλέον προϊόντα στην απαγόρευση των εισαγωγών στην Πολωνία. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατανοούν τον βαθμό στον οποίο έχει αποσταθεροποιηθεί η γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας. Προστατεύουμε τους Πολωνούς αγρότες».

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Πολωνία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο μήνα.  «Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε πολλά για την Ουκρανία και γι’ αυτό περιμένουμε να κατανοήσουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στο Polsat News την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τερματίζει την απαγόρευση εισαγωγών, υποστηρίζοντας ότι «οι στρεβλώσεις της αγοράς στα πέντε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν εξαφανιστεί».

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα αψηφήσουν την κίνηση. Το Κίεβο απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σχολίασε πως «η άσκηση πίεσης στην Πολωνία σε πολυμερή φόρουμ ή η αποστολή καταγγελιών σε διεθνή δικαστήρια δεν είναι κατάλληλες μέθοδοι για την επίλυση διαφορών μεταξύ των χωρών μας».

efsyn.gr

"google ad"