Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Ρούστικα προς τιμή του Μανόλη Αναγνωστάκη

Κανένα σχόλιο

Ο κόσμος των γραμμάτων και ο κόσμος του ποδοσφαίρου συναντήθηκαν στην πλατεία της Παναγίας στα Ρούστικα, στην εκδήλωση «Μανόλης Αναγνωστάκης: Εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι… Η κρυφή γοητεία και τα φανερά πάθη του ποδοσφαίρου».

Οι άνθρωποι των γραμμάτων, μη ποδοσφαιρόφιλοι κατά κανόνα, είδαν με «τον τρόπο» του Αναγνωστάκη αλλά και άλλων διανοουμένων Ελλήνων και ξένων, καλλιτεχνικές και πνευματικές ποιότητες που μπορεί να έχει  αυτό το ομαδικό παιχνίδι, ενώ οι γυναίκες κατανόησαν πώς η «δύσκολη» σχέση τους με το ποδόσφαιρο σχετίζεται άμεσα με έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αντίστοιχα, οι φίλοι του ποδοσφαίρου είδαν την ομορφιά του αθλήματος, πέρα από φανατισμούς και ταυτίσεις με μία ομάδα και ένιωσαν τη δύναμη που έχει να συγκινεί και να ενώνει ανθρώπους διαφορετικού μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου.

Οι ομιλητές Δημήτρης Κόκορης, καθηγητής ΑΠΘ, Βάσω Ε. Μώραλη, δημοσιογράφος-νομικός και Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέπτυξαν με ενάργεια και με τη ζωντάνια του προσωπικού βιώματος τα θέματά τους, κομίζοντας επίσης πολύ ενδιαφέροντα και άγνωστα μέχρι σήμερα ιστορικά στοιχεία σχετικά με το ποδόσφαιρο. Ένα απόσπασμα περιγραφής αγώνα από τη Βάσω Μώραλη, η οποία υπήρξε η πρώτη, διεθνώς, γυναίκα που μετέδωσε ζωντανά ποδοσφαιρικό αγώνα, μετέφερε λίγο το κλίμα των κυριακάτικων απομεσήμερων με τα τρανζίστορ στη διαπασών να μεταφέρουν τα παιχνίδια από τα γήπεδα στις γειτονιές, τότε που το ραδιόφωνο ήταν το μόνο μέσο ζωντανής μετάδοσης.

"Sponsored links"

Τέλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης δια του ηθοποιού Κωστή Καπελώνη και ο Νάσος Βαγενάς δια στόματος Γιάννη Δημητρακάκη «συνομίλησαν» για τις ποιότητες της ομάδας που ύμνησε ο Αναγνωστάκης, τον Άγιαξ της δεκαετίας του 1970 και για το παίξιμο του ποδοσφαιριστή Μέσσι, το οποίο ανέδειξε με όρους αισθητικής  ο Βαγενάς. Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά της ποδοσφαιρικής φανέλας της τοπικής ομάδας «Φλόγας Ρουστίκων» από τον Πρόεδρο της Γ. Μαρνιεράκη και το μέλος της Στέλιο Φραγκιαδάκη στους συντελεστές της βραδιάς

Την εκδήλωση συντόνισε ο Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, ο οποίος αφιέρωσε τη συμμετοχή του στη μνήμη του νεαρού ποδοσφαιρόφιλου Άλκη Καμπανού από τη Θεσσαλονίκη, τραγικού θύματος της οπαδικής βίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6.8.2022 από τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον Δήμο Ρεθύμνης και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο & Βιβλιοθήκη Ρουστίκων “Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων και την ποδοσφαιρική ομάδα “Φλόγα Ρουστίκων”.

Ο Όμιλος Φίλων ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς Γιώργο και οικογένεια Σταυρουλάκη, Pearl Beach Hotel και Ευγένιο Φραγκιαδάκη, τους χορηγούς επικοινωνίας Χανιώτικα Νέα και Κρητική Επιθεώρηση, καθώς και όλες τις φίλες και τους φίλους που βοήθησαν στην πραγματοποίησή της.

Η πρόεδρος του Δ.Σ.

Έμμυ Παπαβασιλείου

 

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live