Πτώση 4,28% για τις κρητικές εξαγωγές το 2014 – Αιτία η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου | Πίνακες

Κανένα σχόλιο

Με αρνητικό πρόσημο και πτώση της τάξης του – 4,28% έκλεισε για τις Κρητικές εξαγωγές το 2014 σε σχέση με το 2013, η συνολική αξία των οποίων έφτασε τα 536 εκ. ευρώ, έναντι των 560 εκ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης «Οι επιδόσεις των εξαγωγών της Κρήτης ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με δεδομένο ότι κατά το 9μηνο του 2014 η μείωση είχε αγγίξει σχεδόν το 11%, λόγω κυρίως της πάνω από 70% μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο. Οι προσπάθειες των εξαγωγέων του νησιού παίρνουν σάρκα και οστά και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε θέσει στην πολιτεία, η Κρήτη αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας».

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 52% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζει μείωση ίση με 33%.  Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 30% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 7%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία , τα Δομικά Υλικά , η Λαϊκή Τέχνη (-60%) κ.α.

"Sponsored links"

ΚΛΑΔΟΙ

Το ελαιόλαδο, το οποίο  αποτελεί το 43% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών και το 32% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, παρουσιάζει μείωση η οποία ξεπερνά το 52%.

Ακολουθούν τα νωπά Κηπευτικά, με μικρή μείωση της τάξεως του 2,5%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 75% του συνόλου των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου.

Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές φρούτων (+5%), των γλυκών & ζαχαρωδών (+9%) και του μελιού (+31%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Ψαριών & Θαλασσινών (-10%) και Κρέατος & Παρασκευασμάτων του (-12%).

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας (+17%) και των Δομικών Υλικών (+19%).  Σταθερή πορεία ακολουθεί ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών και ο κλάδος των Καλλυντικών Προϊόντων. Τέλος, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος της Λαϊκής Τέχνης, ίση με 60%.

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Γερμανία, με μερίδιο 26% και μείωση -2,35%, ακολουθεί η Ιταλία με μερίδιο 13% και τεράστια μείωση ίση με 63%, που αφορά κυρίως τη μείωση εξαγωγής ελαιολάδου χύμα, τρίτη έρχεται η Γαλλία, με μερίδιο 6% και σημαντική αύξηση της τάξεως του 32%, τέταρτη η Ολλανδία με μερίδιο 5% και επίσης σημαντική αύξηση ίση με 25% και πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδιο 4% και αύξηση 21% .

ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντική είναι και η αύξηση των Κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως το Κουβέιτ (+88%), την Αίγυπτο (+81%), το Μεξικό (+44%) και την Κίνα (+11%). Σταθερές παραμένουν οι εξαγωγές προς Ιαπωνία και Αυστραλία. Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Βραζιλία (-58%), Κένυα (-48%), Ρωσία (-20%) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-16%).

"Sponsored links"

Όσον αφορά στο 2015, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιανουάριο το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 95,7%, ξεπερνώντας τις 58.858 χιλ. ευρώ, έναντι 30.080 χιλ. € το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την ίδια περίοδο ο όγκος των Κρητικών εξαγωγών έφτασε τους 45.239 τόνους, έναντι 46.198 τον Ιανουάριο του 2014.  Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ δήλωσε ότι το 2015 ξεκινάει πολύ δυναμικά για τις εξαγωγές της Κρήτης, κάτι που οφείλεται κυρίως στην πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο του 2014, και αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε όλους τους κλάδους.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live