17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Πυριτιδαποθήκη Σούδα: Νέα αναβάθμισή της ενώ ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα παγκόσμιου πολέμου

Ημερομηνία:

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η χώρα μας εντάσσεται όλο και περισσότερο και όλο και πιο βαθιά στο στρατηγικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας.

Στον απόηχο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τρίτη με την Σελέστ Ουαλάντερ, υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας.

Στη συνάντηση με την Αμερικανίδα αναδείχθηκε επισήμως «η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την παροχή και προώθηση αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία» και, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε «η προτεραιότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών (ενεργειακών και μεταφορικών) του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν η βούληση των δύο πλευρών για «περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στον εξοπλιστικό τομέα» και «οι δυνατότητες παροχής αμυντικής υποστήριξης» προς την Ουκρανία, με τη συζήτηση αυτή να πιάνει πλέον και τα ελληνικά άρματα μάχης «Leopard».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τη χρήση, από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, βάσεων και άλλων υποδομών στην Ελλάδα. Π.χ. αναλύθηκε το πώς θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η Σούδα, ώστε από «Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης» (Naval Support Activity) να εξελιχθεί, με επέκταση εγκαταστάσεων και μεταστάθμευση πρόσθετου προσωπικού και μέσων, σε μια πλήρη βάση ικανή να ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον δίαυλο προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης, στηρίζουν την επέκταση, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, του αγωγού καυσίμου των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα. Ο αγωγός αυτός, συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, χρηματοδοτείται και λειτουργεί επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιό τους είναι, εφόσον ο αγωγός φτάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, να συνδεθεί με τον κάθετο Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), προκειμένου να τροφοδοτεί τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Βουλγαρία αλλά και έναν από τους τέσσερις σχηματισμούς μάχης του ΝΑΤΟ (Battlegroups) που σχηματίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (στο συγκεκριμένο Battlegroup συμμετέχει από ελληνικής πλευράς μία διμοιρία αντιαρματικών), με στόχο να φτάσουν σε μέγεθος ταξιαρχίας.

Σημειωτέον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε τον Νοέμβρη στη Βουλή ότι μέσα στα ενδεχόμενα είναι και η επέκταση του αγωγού «προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, για να υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις, ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...