15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

“Πόλεμος” στην Κρήτη για τους λιγοστούς εργάτες σε οικοδομές κι εργοτάξια

Ημερομηνία:

Δεν είναι μόνον η Κρητική ύπαιθρος και τα χωράφια που στενάζουν εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Είναι και η ίδια η αγορά, ο κλάδος των κατασκευών στο νησί, με τόσα επαγγέλματα.

Οι διαστάσεις του προβλήματος πολύ μεγάλες. Είναι ενδεικτικό αυτό που αναφέρει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης, με δήλωσή του στο Cretalive ότι οι επιχειρηματίες ψάχνουν εργάτες και δε βρίσκουν!

Όπως σημειώνει “δεν μπορούμε με ανειδίκευτους εργάτες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Τα επαγγέλματα στον κλάδο των κατασκευών δεν είναι σαν τη γη. Έχει άλλα δεδομένα”. Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι σε καθημερινή βάση στα εργοτάξια εκτυλίσσεται ένας ιδιότυπος “πόλεμος”…

“Αυτό συμβαίνει και στη γη. Ο ένας παίρνει τους εργάτες του άλλου. Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Πολλοί καλοί μάστορες, αλλά και απλοί εργάτες, έφυγαν για άλλες περιοχές της Ελλάδας, αναζητούν υψηλότερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίες όπως λένε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Εκρηκτική” εικόνα

Πάντως, η έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών υλικών και του εργατικού κόστους δημιουργούν “εκρηκτική” εικόνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πριν από λίγο καιρό, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αν δε βρεθεί νέο προσωπικό, με το ήδη υπάρχον η δαπάνη για εργάτες θα κοστίζει τριπλάσια από ό,τι σήμερα.

Ήταν χαρακτηριστική η έρευνα που έκανε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από την οποία προέκυψε ότι σε ποσοστό 63,5% οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους σε τεχνικές (μη πανεπιστημιακές) ειδικότητες.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμάς: Απειλεί να σκοτώσει όλους τους 137 ομήρους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά...

CNN: Πώς λειτουργεί η «μαφία» του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και κουλτούρας εδώ...