27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβάλλεται για τη Δευτέρα η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά εκκενώνονται οι άμαχοι από το Azovstal. H εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο στην επιχείρηση για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων.

Ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης εκτός από τη χαλυβουργία Azovstal αναβάλλεται για τις 08.00 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Παράλληλα, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. «Ογδόντα πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αζοφστάλ, ενώ μίλησε για μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια. «Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Είμαστε ευγνώμονες! Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οι στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης από το εργοστάσιο» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Χθες, ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Αζόφ, Σβιάτοσλαφ Παλαμάρ, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι η ουκρανική και η ρωσική πλευρά τηρούν καθεστώς σιωπής στη Μαριούπολη από τις 11:00 π.μ. της 30ής Απριλίου, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκκένωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 γυναικόπαιδα απομακρύνθηκαν από το Azovstal, ενώ ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για 25 άτομα.

Ερυθρός Σταυρός: Σε εξέλιξη η εκκένωση Azovstal και Μαριούπολης – Απομακρύνονται οι άμαχοι

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη σε μια συνεχιζόμενη επιχείρηση για τη μετακίνηση ανθρώπων από τη Μαριούπολη και το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

«Η ΔΕΕΣ επιβεβαιώνει ότι μια επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τα μέρη της σύγκρουσης. Η αυτοκινητοπομπή για την απομάκρυνση αμάχων ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, διένυσε περίπου 230 χιλιόμετρα και έφτασε στο εργοστάσιο στη Μαριούπολη το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal ,έχει υποστεί σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατοντάδες άνθρωποι, εκ των οποίων δεκάδες τραυματίες, πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα χαλυβουργίας.

Νωρίτερα σήμερα, τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι 46 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του εργοστασίου, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αναφορές τους ακολούθησαν σχόλια από έναν Ουκρανό διοικητή εντός του εργοστασίου, ο οποίος είπε ότι ορισμένοι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τα χαλυβουργεία μετά την καθιέρωση της εκεχειρίας.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει μια «ευκαιρία» να απομακρυνθούν οι πολίτες από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης .

Το Συμβούλιο προέτρεψε τον κόσμο να συγκεντρωθεί στις 4 μ.μ. τοπική ώρα, κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο που ονομάζεται “Port City” προκειμένου να εκκενωθεί η νότια περιοχή της Ζαπορίζια.

«Αν έχετε συγγενείς ή γνωστούς στη Μαριούπολη, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους με κάθε τρόπο. Καλέστε, στείλτε μήνυμα και πείτε ότι είναι δυνατόν να πάτε στη Ζαπορίζια, όπου είναι ασφαλές», ανέφερε το Συμβούλιο στο Telegram. «Προσευχόμαστε να λειτουργήσουν όλα», πρόσθεσε.

"google ad"

Ένα τοπικό κανάλι Telegram είπε νωρίτερα ότι μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ένας «πράσινος διάδρομος» θα είναι ανοιχτός για τους πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν σε εδάφη που «ελέγχονται από τον εχθρό στην περιοχή Καμένσκι».

Υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι ακόμα στη Μαριούπολη, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από βδομάδες βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ελπιζόταν ότι αυτοί οι πολίτες, όλοι γυναίκες και παιδιά, θα πήγαιναν στον «συμφωνημένο προορισμό» της Ζαπορίζια, είπε ο λοχαγός Σβίτοσλαβ Παλαμαρ Palamar.

BBC: Σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα

Σύμφωνα με το BBC, η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο στην επιχείρηση για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων από την πολιορκημένη χαλυβουργεία Azovstal, το τελευταίο τμήμα της Μαριούπολης που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών στρατευμάτων.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως δεν είναι σαφές πώς θα φτάσουν οι άνθρωποι στο σημείο συγκέντρωσης, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων να έχουν περιγραφεί ως περίπλοκες.

Ποιος ο στόχος της ρωσικής επίθεσης στη νότια Ουκρανία

Η επίθεση της Μόσχας στον νότο της Ουκρανίας έχει εν μέρει ως στόχο να συνδέσει την περιοχή με την Κριμαία, καθώς πιέζει για τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ήλεγχαν ήδη τμήματα των επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Πάντως, σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Ρωσία «συγκεντρώνει πρόσθετες δυνάμεις για νέες επιθέσεις εναντίον του στρατού μας στα ανατολικά της χώρας» και «προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στο Ντονμπάς».

Από την πλευρά της, η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της ως «ειδική επιχείρηση» για να αφοπλίσει την Ουκρανία και να την απαλλάξει από τον αντιρωσικό εθνικισμό που υποθάλπει η Δύση.

Η Ουκρανία και η Δύση, ωστόσο, λένε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Παρά τις εβδομάδες ειρηνευτικών συνομιλιών, οι δύο πλευρές φάνηκε να απέχουν όσο ποτέ άλλοτε το Σάββατο (30/04), καθώς η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι προέβησαν σε φρικαλεότητες σε περιοχές κοντά στο Κίεβο, στις αρχές Απριλίου, έναν ισχυρισμό όμως που αρνείται η Μόσχα.

Επισημαίνεται ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντήθηκαν για τελευταία φορά κατ’ ιδίαν στις 29 Μαρτίου και έκτοτε επικοινωνούν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόροι, φόροι, φόροι παντού! Και κουράγιο παλληκάρια… Σύνταξη στα 72

Μας τους ανακοινώνουν τόσο απλά στα δελτία ειδήσεων. Τόσο...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την...

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν οι Κρητικοί – Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πάρα...