20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ανοικτή επιστολή 28 διανούμενων στον Σόλτς: Μη στείλεις όπλα στην Ουκρανία, μόνη λύση ο συμβιβασμός – Προειδοποιούν για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

Ημερομηνία:

Είκοσι οκτώ διανοούμενοι και καλλιτέχνες υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή στον καγκελάριο Σόλτς. Προσυπογράφουν την ευθυκρισία του και προειδοποιούν για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 72.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή προς τον καγκελάριο Σόλτς, στην οποία 28 διασημότητες προειδοποιούσαν για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Σημειώνεται ότι η επιστολή δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το πρωί στον ιστότοπο του περιοδικού Emma .

Οι υπογράφοντες προς τον καγκελάριο Σολτς απαιτούν να μην υπάρξουν περαιτέρω παραδόσεις βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Δεν πρέπει να δοθεί κανένας λόγος στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επεκτείνει τον πόλεμο στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».

Ολόκληρη η επιστολή εδώ. Ομοίως η πλήρης λίστα των πρώτων υπογραφόντων.

«Αγαπητέ Καγκελάριο,

εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα έχετε εξετάσει τους κινδύνους τόσο προσεκτικά: τον κίνδυνο της εξάπλωσης του πολέμου εντός της Ουκρανίας. τον κίνδυνο επέκτασης σε όλη την Ευρώπη· ναι, ο κίνδυνος ενός 3ου παγκοσμίου πολέμου. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι θα θυμάστε την αρχική σας θέση και δεν θα προμηθεύσετε άλλα βαριά όπλα στην Ουκρανία, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αντίθετα, σας προτρέπουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. έναν συμβιβασμό που μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές.

Συμμεριζόμαστε την ετυμηγορία για τη ρωσική επιθετικότητα ως παραβίαση του βασικού κανόνα του διεθνούς δικαίου. Συμμεριζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι υπάρχει θεμελιώδες πολιτικό και ηθικό καθήκον να μην υποχωρήσουμε από την επιθετική βία χωρίς αντίσταση. Αλλά ό,τι μπορεί να εξαχθεί από αυτό έχει τα όριά του σε άλλες επιταγές της πολιτικής ηθικής.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουν πλέον επιτευχθεί δύο τέτοιες διαχωριστικές γραμμές: Πρώτον, η κατηγορηματική απαγόρευση αποδοχής ενός προφανούς κινδύνου κλιμάκωσης αυτού του πολέμου σε πυρηνική σύγκρουση. Η παράδοση μεγάλων ποσοτήτων βαρέων όπλων, ωστόσο, θα μπορούσε να κάνει την ίδια τη Γερμανία συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο. Και μια ρωσική αντεπίθεση θα μπορούσε στη συνέχεια να πυροδοτήσει την υπόθεση για βοήθεια βάσει της συνθήκης του ΝΑΤΟ και μαζί της τον άμεσο κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου. Η δεύτερη γραμμή οριοθέτησης είναι το επίπεδο της καταστροφής και του ανθρώπινου πόνου μεταξύ των Ουκρανών αμάχων. Ακόμη και η νόμιμη αντίσταση σε έναν επιτιθέμενο είναι κάποια στιγμή σε μια αφόρητη δυσαναλογία.

Προειδοποιούμε για ένα διπλό λάθος: Πρώτον, ότι η ευθύνη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε πυρηνική σύγκρουση ανήκει αποκλειστικά στον αρχικό επιτιθέμενο και όχι επίσης σε εκείνους που του παρέχουν ανοιχτά κίνητρα για πιθανή εγκληματική ενέργεια. Και από την άλλη πλευρά, ότι η απόφαση για την ηθική ευθύνη του περαιτέρω «κόστους» σε ανθρώπινες ζωές στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κυβέρνησής τους. Οι ηθικά δεσμευτικοί κανόνες είναι καθολικής φύσης.

Ο κλιμακούμενος οπλισμός που λαμβάνει χώρα υπό πίεση θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών με καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για την παγκόσμια υγεία και την κλιματική αλλαγή. Παρά όλες τις διαφορές, είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση της κοινής ποικιλομορφίας αποτελεί πρότυπο για αυτό.

Αγαπητέ Καγκελάριε, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης της Γερμανίας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε μια λύση που θα σταθεί στην κρίση της ιστορίας. Όχι μόνο ενόψει της τρέχουσας (οικονομικής) ισχύος μας, αλλά και εν όψει της ιστορικής μας ευθύνης – και με την ελπίδα ενός ειρηνικού μέλλοντος μαζί.

Ελπίζουμε και βασιζόμαστε σε εσάς!

με εκτιμιση

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ

"google ad"

Andreas Dresen, σκηνοθέτης
Lars Eidinger, ηθοποιός
Δρ Svenja Flaßpöhler, φιλόσοφος
Καθ. Δρ. Elisa Hoven, ποινική δικηγόρος
Alexander Kluge, διανοούμενος
Heinz Mack, γλύπτης
Gisela Marx, παραγωγός ταινιών
Καθ. Δρ. Reinhard Merkel, ποινικός δικηγόρος και νομικός φιλόσοφος
Καθ. Δρ. Βόλφγκανγκ Μέρκελ, πολιτικός επιστήμονας
Reinhard Mey, μουσικός
Dieter Nuhr, καλλιτέχνης καμπαρέ
Gerhard Polt, καλλιτέχνης καμπαρέ
Χέλκε Σάντερ, σκηνοθέτης
HA Schult, καλλιτέχνης
Alice Schwarzer, δημοσιογράφος
Robert Seethaler, συγγραφέας
Έντγκαρ Σέλγκε, ηθοποιός
Antje Vollmer, θεολόγος και πράσινη πολιτικός
Franziska Walser, ηθοποιός
Martin Walser, συγγραφέας
Καθ. Δρ. Peter Weibel, θεωρητικός της τέχνης και των μέσων ενημέρωσης
Christoph, Karl και Michael Well, μουσικοί
Καθ. Δρ. Harald Welzer, κοινωνικός ψυχολόγος
Ranga Yogeshwar, δημοσιογράφος επιστήμης
Juli Zeh, συγγραφέας
Καθ. Δρ. Siegfried Zielinski, θεωρητικός των μέσων ενημέρωσης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...