14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Γερμανικό βέτο για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Τι και αν όλα τα διεθνή μέσα, τις προηγούμενες μέρες, έκαναν λόγω ότι «κλείδωσε» η απόφαση για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και μάλιστα με άμεση εφαρμογή του σχεδίου, όλα δείχνουν ότι πάμε για τα τέλη του 2022 και… βλέπουμε. Όλα αυτά με «βέτο» των Γερμανών καθώς διπλωμάτες αναφέρουν -όπως γράφει το Reuters– «η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την προθεσμία αυτή στο τέλος του 2022».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Κομισιόν είχε συνομιλίες με μικρές ομάδες κρατών μελών της ΕΕ και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει εγκαίρως το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ κατόρθωσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, ωστόσο άλλες, κυρίως κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου, εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις τιμές.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την προθεσμία αυτή στο τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, εντούτοις χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει την επιλογή καθορισμού ενός ανώτατου ορίου τιμών που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθούσε να τους αφήνει αναγκασμένους να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για προμήθειες από αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση από την Ε.Ε. είναι πλέον ζήτημα ημερών και αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με το σχέδιο να προβλέπει άμεση και κλιμακούμενη εφαρμογή προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες.

Πηγές της εφημερίδας επικαλούνταν πληροφορίες από αξιωματούχους της Ε.Ε. που μετέχουν στις διαβουλεύσεις.

Τι έλεγε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τέσσερις μέρες η Γερμανία εκτίμησε ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με την πολωνή ομόλογό του ‘Αννα Μόσκβα να σημειώνει:

«Μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft. «Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών» κάτι όμως που φαίνεται πως πάει για τα τέλη του 2022.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...