16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πόπη Τσαπανίδου: Η τολμηρή κίνηση του Τσίπρα και οι 3 αλλαγές που σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Πράξη ξεκίνησαν να γίνονται στην Κουμουνδούρου, όσα ψιθυρίζονται τα τελευταίο διάστημα περί εκπλήξεων τόσο στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα πρόσωπα που θα την εκφράσουν, με την ανακοίνωση της Πόπης Τσαπανίδου ως την νέα εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.

Πρόκειται για επιλογή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που μοιάζει να αντανακλά την εκφρασμένη πρόθεσή του για σημαντικές συμβολικές και ουσιαστικές αλλαγές στην νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν φαίνεται να είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδεχόμενος στην Κουμουνδούρου την νέα εκπρόσωπο: «Αν δεν γίνεις εσύ η Αλλαγή που προσδοκάς, η Αλλαγή δεν έρχεται». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Πόπη Τσαπανίδου «εξαιρετική δημοσιογράφο, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα».

Πόπη Τσαπανίδου: Η τολμηρή κίνηση του Τσίπρα και οι 3 αλλαγές που σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι η πρώτη φορά που η θέση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνεται από πρόσωπο που δεν ήταν προηγουμένως πολιτικό στέλεχος

Τα 3 ποιοτικά στοιχεία

Αν θελήσει κανείς να κωδικοποιήσει το τι σημαίνει η έλευση της Πόπης Τσαπανίδου στον κεντρικό επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, μπορεί να εστιάσει σε τρία ποιοτικά στοιχεία:

Πρόκειται για μία κίνηση εξωστρέφειας. Είναι η πρώτη φορά που την θέση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ένα πρόσωπο που δεν υπήρξε νωρίτερα πολιτικό στέλεχος του κόμματος. Θυμίζουμε ότι στην θέση αυτή έχουν κατά καιρούς «υπηρετήσει» στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ράνια Σβίγκου ή ο Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης όμως είναι και η πρώτη φορά που η Πόπη Τσαπανίδου συνδέεται οργανικά με έναν πολιτικό φορέα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων δείχνει μια ξεκάθαρη βούληση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί «έξω από την πεπατημένη».

Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου συνιστά επίσης μια πρωτοβουλία με έντονο «μιντιακό» χρώμα και μία εντυπωσιακή «είσοδο» του ΣΥΡΙΖΑ στον «τηλεοπτικό στίβο». Δηλαδή έναν χώρο που ουδέποτε στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι διαθέτουν υπεροπλία ή προνομιακή θέση, ακόμη και όταν ό ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Η ανάθεση των καθηκόντων του εκπροσώπου τύπου σε ένα πρόσωπο των απογευματινών δελτίων, δείχνει σαφή πρόθεση να υπάρξει ανατροπή των υφιστάμενων ισορροπιών.

Σε πολιτικό επίπεδο η νέα εκπρόσωπος τύπου αντικειμενικά αποτελεί κίνηση διεύρυνσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Πόπης Τσαπανίδου καθιστά σαφές ότι επιθυμεί να απευθυνθεί στο μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο με έμφαση μάλιστα στο τηλεοπτικό κοινό. Αυτό το οποίο εν πολλοίς θεωρείται ότι ταυτίζεται και με τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Η Πόπη Τσαπανίδου καλείται σε μία περίοδο σκληρής πολιτικής πόλωσης όπως αυτή που θα επακολουθήσει να εκλαϊκεύσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως αυτές που απευθύνονται στην καθημερινότητα του πολίτη. Επίσης ισχυροποιεί την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στο γυναικείο πολιτικό κοινό, αφού ενισχύει την (ούτως η άλλως ενισχυμένη) γυναικεία παρουσία στην εκπροσώπηση του κόμματος. Επίσης η Πόπη Τσαπανίδου φαίνεται να είναι ένα στέλεχος που καλείται να συσπειρώσει πολίτες που διατηρούν αποστάσεις συνολικά από την πολιτική.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά της ίδιας σε άρθρο της σχετικά με τους λόγους που αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο καλεί τον κόσμο να πάει στην κάλπη ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης. «Ψήφισε. Πήγαινε στην κάλπη όταν στηθεί και ψήφισε αυτόν που πιστεύεις. Μην αφήσεις την οργή να σε αποδυναμώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επαφές

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την Π.Τσαπανίδου είχαν ξεκινήσει νωρίτερα η θετική κατάληξη επήλθε την Τρίτη ενώ η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα επικυρώθηκε χθές από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Η υποδοχή της στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, παρουσία του απερχόμενου εκπροσώπου Νάσου Ηλιόπουλου.

Να επισημάνουμε ότι η διαδοχή ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τον έως τώρα εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος θέλησε να μπει στην «μάχη του σταυρού» μετά την επιτυχημένη πορεία που είχε στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλωστε και σε χθεσινή του ανάρτηση ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην Πόπη Τσαπανίδου τονίζοντας πως «είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά στη δύσκολη και απαιτητική περίοδο που έχουμε μπροστά μας».

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...